Welzijn

Start to…swim!

[Waarom ik liever zwem dan hardloop]

De reclamefolders die in de brievenbus vallen, de nieuwsbrieven in de overpuilende mailbox,  ze liegen er niet om. Folders met kleurrijke bad- en strandmode doen ons verlangen naar de zomer, teenslippers en sandalen mogen binnenkort weer uit de kast worden gehaald. De tube met zelfbruiner voor die plattekaaswitte benen, die òòk. De – gekleurde – dagcrème wordt nauwlettend in het oog gehouden, dat er toch zeker SPF (Sun Protection Factor) op vermeld staat. De zonnebril nog opgepoetst, haarverzorgingsprodukten die beschermen tegen zon en zee en uiteraard: zonnecrème en aftersun. Summer is coming! Maar…eerst nog snel even enkele blubbertjes en bandjes (love handles  ;-D ) wegwerken.

Dat wegwerken doe ik liefst door te zwemmen. Ooit was ik gestart met Start-to-run. Dat deed deugd, ik voelde me daar goed bij tot…mijn knieën het hebben begeven. Zwak kraakbeen en noodgedwongen moeten stoppen. De dagen die daarop volgden kon ik mijn knieën zelfs niet meer plooien (en toch blijven verder werken, nog jong en zoooo naïef, zou ik nota bene nóóit meer doen). Soit, dat is verleden tijd.  We leven in het nu en dat zegt me “Come on, girl, do something good, the real stuff!”. Dat goede is voor mij zwemmen.  Ik geniet daar zelfs van.

Zwemmen is gezond, omdat het bijna elk spiertje van je lichaam intensief gebruikt, je ademcapaciteit vergroot, heerlijk ontspannend werkt en je algehele conditie verbetert (BRON: gezond.be). Baantjes trekken en langzaam maar zeker elke keer verder opbouwen. Een publireportage in de Libelle leerde me dat men in sommige zwembaden nu ook start met…jawel… Start-to-swim. Dat treft! In het bijzonder nu. Ik dus ff google-n naar starttoswim.com:

 

Dat gegoogel leert me dat Start-to-swim enerzijds wordt opgestart begin september onder begeleiding, in een lessenreeks met andere start-to-swimmers. Door ingave van postcode, op de startpagina,  is makkelijk terug te vinden waar een lessenreeks wordt opgestart in eigen buurt. De website is heel overzichtelijk en gebruiksvriendelijk opgevat. Het omvat zwemtips zoals Voor en na het zwemmen / Outfit / Regelmaat en discipline / Gezelschap / Vooruitgang / Voeding / Leeftijd / Gezondheid. Anderzijds vind je op diezelfde website zorgvuldig uitgewerkte zwemschema’s om dit op eigen houtje te realiseren:

http://starttoswim.com/tabellen-zwemschemas/

Het wordt dus dat tweede want september…sja…dan is de zomer al voorbij hé. Een zwemmaatje heb ik alvast gevonden (dat stimuleert) dus binnenkort is het zover. Ik ga natuurlijk niet te ambitieus beginnen doen en houd me aan het beginnersschema. Sporty is not my middlename 😉. Ik ben een levensgenieter énerzijds, anderzijds vind ik het belangrijk om die juiste balans tussen luilekker genieten en bewegen (terug) te vinden. Zo’n herstelperiode na een zware operatie brengt al eens vele zittende uren met zich mee, als een echte onvervalste couch potato 😀 omdat het nu eenmaal lichamelijk niet anders kòn. Nu is het echter tijd voor nieuwe horizonten en little by little geraak ik er wel.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Doe jij aan sport?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

 

8 gedachten over “Start to…swim!

 1. Ik zwem ook graag. Het enige nadeel is dat de openingsuren van het lokale zwembad hier niet zo flexibel zijn. Tijdens de gewone zwemuren is het er te druk (baantjes zwemmen en ondertussen moeten slalommen tussen de andere badgasten, daar pas ik voor), en de uren gereserveerd voor ‘baantjeszwemmen’ vallen tijdens mijn werkuren. Binnenkort meer tijd, dus misschien haal ik mijn badpak dan nog wel eens boven.

  Like

  1. Wat die openingsuren betreft, valt dat hier goed mee. Tijdens weekdagen tot 21:30u (!) en zoals vandaag, zondag, van 10:00u tot 18:00u. Op zondagvoormiddag was het voorheen het meest rustige moment om baantjes te trekken. Ik stuur jou eens een link door van een ander interessant adres (daar waar we binnenkort gaan afspreken 😉 ).

   Like

 2. Start to run heb ik paar jaar geleden gedaan, ik vond het wel tof maar achteraf gewoon 5km lopen vond ik wat saai. Nu doe ik eigenlijk niks meer… Behalve dan dagelijks wandelen met de honden, ik hou wel de stappen bij en ik zit toch aan gemiddeld 7.000 stappen per dag. Start to swim heb ik ook nog willen doen. Misschien in augustus 🙂

  Like

 3. Wat goed dat je bent begonnen! Hoe gaat het nu?
  Ik zwem zelf al jaren, eerst altijd eens per week. Sinds drie jaar zwem ik ook onder begeleiding en ik heb borstcrawl en rugcrawl geleerd. Het is leuk om te merken dat je vooruit gaat qua conditie en techniek 🙂 Ik zwem nu twee keer in de week, omdat ik heb gemerkt dat dat beter werkt. Vaker hoeft ook weer niet van mij, want ik wil graag in de ochtend gaan en niet ’s avonds.

  Geliked door 1 persoon

  1. Eerlijk…het is al enkele malen uitgesteld. Een nieuw swimming suit heb ik intussen al. Nu nog in startpositie geraken. Maar ik heb er wel zin in. Ik vind zwemmen heerlijk. Goed om weten dat 2x in de week beter werkt, bedankt voor de bijkomende nuttige tips ;-).

   Like

   1. Dat is mijn ervaring, maar je kunt natuurlijk prima beginnen met eens in de week! Ik vond het indertijd al heel knap van mezelf dat ik een sport volhield…

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.