Dag boek

Blogtour: boeken over bloggen

[4 tips, 4 boeken over bloggen]

Hoe het bloggen voor mij is begonnen, waar ik tips en inspiratie heb uitgehaald, dat kom ik met dit bericht graag toelichten.

Make it, blog it, share it (Handige gids voor creatieve bloggers) – Lobke Gielkens/Katrien Claes (Femma praktische school)

Way back, in het jaar 2014, verscheen in Steps magazine een summier artikel rond het boek ‘Make it, blog it, share it’. Het was een periode waarin ik op zoek was naar iets nieuw, iets vernieuwend ook. Wist ik veel dat door dit artikel m’n leven zo’n wending zou nemen. Het jaar daarop, zodra het verscheen, heb ik het boek meteen aangekocht, zo overtuigd was ik dat het iets voor mij zou kunnen betekenen. En zo bleek, niet zo lang daarna ben ik live gegaan met m’n blog die je hier nu voor je ziet. Daartoe ben ik ook eerst (2015) een cursus ‘WordPress’ in de avondschool beginnen volgen en heb ik de draad van het schrijven weer opgepikt. Win-win :-).

Dit boek, geschreven door Lobke Gielkens en Katrien Claes, is vooral bedoeld voor wie in creatief opzicht wil bezig zijn met een blog zonder commerciële lading. Je leert hieruit hoe je aan een blog begint, welke mogelijkheden er zijn (of je nu voor WordPress, Blogger, of Joomla kiest bijvoorbeeld), waar je best op let voor je een naam voor je blog kiest, hoe zoekmachines sneller tot bij je blog geraken, tips voor mooie foto’s, goede content, hoe je blog aanwenden via sociale media, andere blogs waaruit je inspiratie kan halen, de mogelijke valkuilen en zo verder…

Het is het soort boek waar ik regelmatig naar teruggrijp en dus me happy omdat ik het toen ook heb gekocht. Dankzij dit boek ben ik terecht gekomen bij andere bloggers, van wie ik dan opnieuw iets heb bijgeleerd (zie verder in dit bericht) en zo ging de bal aan het rollen. Voor mij dè referentie om creatief te bloggen!

Schrijven voor het web en sociale media – Annelies Verhelst/Victor Peters

Men hoort wel eens zeggen: hoe meer je schrijft, hoe meer je schrijfspier wordt getraind (zoiets bestaat). Maar wat is goede content? En waar let je dan best op? Welke zijn de mogelijke valkuilen? Hoe vermijd je dat je blog saai wordt? Of dat je zelf in een schrijfdipje belandt? Het antwoord op deze en nog vele andere vragen vind je in dit boek. Ik vond dit bijzonder interessant. Het is een hele boterham om door te fietsen maar wàt een leerschool op het einde.

Blogboek (tips en inspiratie voor meer blogplezier) – Kelly Deriemaeker

Wie kent het Blogboek van Kelly van Tales from the crib nu niet? Ook via Steps magazine, leerde ik de schrijfster achter deze blog kennen, daarin schrijft ze elke week een column met name. (Tip: Het gratis Steps magazine is nu ook verkrijgbaar bij de Standaard Boekhandel sinds maart 2016, dus niet meer enkel bij de warme bakker.) Zo kwam het dat ik ook haar Blogboek leerde kennen. In dit boek vooral heel veel inspiratie voor een blogbericht maar ook herkenbare situaties uit eigen ervaring waar Kelly over schrijft. Een boek waar men graag naar teruggrijpt en om eens bij te tanken als er dan tòch eens zo’n schrijfdipje aan komt gewandeld. Het Blogboek haalde ik al enkele malen in de bibliotheek maar het is ook vaak ontleend, een succesverhaal dus.

Blogkalender – Verbeelding.org

Dit is niet echt een boek, maar toch zeker ook het vermelden waard. De blogkalender van Kathleen van Verbeelding. Dankzij deze blogkalender wordt bloggen overzichtelijk, kan je beginnen plannen en komt alles niet op je af als een boomerang want eens een blogger, altijd een blogger ;-).  De tijd en energie die in een blog steekt valt heus niet te onderschatten. Ziedaar de reden waarom ik deze blogkalender ben beginnen gebruiken en vandaag de dag gebruik ik deze nog steeds. Je leest er meer over op m’n aparte pagina rond Blogblokken. Ook Kathleen staat in het boek van Lobke Gielkens en Katrien Claes van hierboven :-).

Meer over de blogkalender vind je via deze link bij Kathleen.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Heb jij nog blogger tips?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

17 gedachten over “Blogtour: boeken over bloggen

 1. Het Blogboek vind ik ook een echte topper! De blogkalender van Kathleen gebruik ik sinds dit jaar ook, maar mijn planning is een beetje in de war gestuurd de laatste weken…
  Wat ik ook heel erg kan aanraden is de e-cursus van Kathleen: Meststoffen voor jouw blog. Topper, écht!

  Geliked door 1 persoon

  1. Die meststoffen cursus van Kathleen, sja…misschien moet ik dat toch maar eens overwegen dit jaar. Ik had ‘m al zien passeren, maar stel dit telkens uit. Goed om weten dat het een aanrader is.

   Geliked door 1 persoon

 2. Het blogboek had ik van Falderie geleerd voor ik met bloggen begon en daar heb ik heel veel uit geleerd! De blogkalender lijkt me wel interessant! Dat ga ik eens goed bekijken…

  Like

  1. Ik ga het Blogboek regelmatig halen in de bib :-). Wat de blogkalender betreft: je kunt ‘m gratis downloaden via Verbeelding.org 😉 – ik zou niet meer zonder kunnen.

   Geliked door 1 persoon

 3. Ik moet eerlijk toegeven dat ik naast kookboeken en handwerk-boeken eigenlijk geen non-fictie lees. Als vrijwilliger voor de bibliotheek heb ik wel eens zo’n boek doorbladerd toen ik het hier thuis had liggen om te plastificeren maar het spreekt me blijkbaar niet voldoende aan om er de fictie voor te laten liggen.

  Like

  1. Ik interesseer me in beide, zowel fictie- als non-fictie en ik haal altijd wel iets uit non-fictie waar ik iets mee ben. Maar da’s een persoonlijke keuze natuurlijk.

   Like

 4. Het Blogboek neem ik zelf ook regelmatig eens ter hand! How blogs work van Stephanie Duval vond ik ook wel interessant leesmateriaal.

  Like

  1. Dat boek How blogs work zag ik ook staan in de bibliotheek, een tijdje geleden. Goed om weten dat het interessant leesmateriaal is, ga ik onthouden. Dank je wel voor deze bijkomende tip, Evi.

   Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.