Dag boek

Boekenleggers en hun verhaal

[Waarom ik hecht aan deze boekenleggers]

Boeken lezen: een feest! Hoewel ik nog heel veel te lezen boeken op de boekenplank heb staan, toch kan ik het niet laten om er regelmatig enkele nieuwe aan te kopen, op de e-reader of een meer tastbaar exemplaar. Dan komt zo’n mooie boekenlegger wel van pas. Er zijn er wie het niets zegt, een mooie boekenlegger. Persoonlijk koop ik niet zo gauw zelf een mooie boekenlegger omdat ik ze eenvoudigweg al eens krijg als cadeau :-). Ik hecht daar dan ook aan, emotionele waarde weet je wel… Bij elk van die boekenleggers hoort een verhaal. Elk van die verhalen kom ik jou hier nu graag vertellen.

De boekenlegger gekregen op Moederdag

We schrijven anno 2005. De lagere schooltijd van dochterlief. Ik heb grote bewondering voor die juffen die elk jaar opnieuw een noemenswaardig cadeau uit hun mouw kunnen schudden voor al die mama’s op Moederdag. Je moet het maar doen. Uren thuis voorbereidingen treffen voor je klasje en daardoor zovele mama’s, zonder het goed en wel te beseffen, blij maken. Eén van de mooiste en voor mij meest waardevolle cadeautjes voor Moederdag was dan ook deze boekenlegger, let vooral op de fleurige en kleurrijke details toen (lees: 1e leerjaar) getekend door m’n dochter en het hartje dat ze had uitgeknipt :-). (P.S. Die dochter waarvan sprake begint volgend jaar aan de Hogeschool… wat gaat het snel…)

boekenlegger op Moederdag - 2005
boekenlegger op Moederdag – 2005
De boekenlegger als souvenir

M’n ouders, die onlangs 50 jaar getrouwd waren, hebben altijd graag gereisd en vele mooie reizen kunnen maken. Uiteraard weten ook zij dat ik ’n grote boekenwurm ben. Telkens ze terugkeren van hun reisbestemming, hebben ze wel altijd ìets als souvenir voor ons bij (ik zeg hen dat dat niet hoeft, maar ze gehóórzamen zo slecht 😉 ). De éne keer is dat een keukendoek of een setje zakdoeken, met daarop de naam van de reisbestemming geborduurd, een typische lekkernij van daar (olijfolie/wijn…), een mooi juweel, een artisanale zeep, handgemaakt aardewerk, … de typische zaken weet je wel (maar telkens zéér geapprecieerd!). Maar het gebeurt ook al eens dat ze een boekenlegger als souvenir meebrengen. Hierna zie je enkele voorbeelden mèt land van herkomst.

EGYPTE: boekenlegger met hyërogliefen

Ik ben zelf nog niet in Egypte geweest. Het is ook niet meteen één van die reisbestemmingen, die op m’n bucket list staat. Maar wel fijn, dat m’n ouders dit hebben kunnen meemaken, ze brachten deze boekenwijzer dan ook voor me mee als aandenken. Vooral de felle kleuren vind ik hier zo leuk aan :-).

boekenlegger uit Egypte
boekenlegger uit Egypte

TURKIJE: 2 boekenleggers – Turkish woven bookmark

Mijn lievelingsdier op een boekenwijzer, als dat niet mooi is! Misschien iets tè mooi want deze beide boekenwijzers zitten nog steeds netjes ingepakt. Zou zonde zijn mocht er iets aankomen ni waar :-). Een stoffen boekenlegger, handgeweven, ’t is weer eens iets anders.

boekenlegger uit Turkije, handgeweven
boekenlegger uit Turkije, handgeweven

ZUID-AFRIKA: boekenlegger in zakformaat met één van The big five

De olifant hoort – samen met de leeuw, het luipaard, de buffel en het nijlpaard – tot The big five van Zuid-Afrika. Naar eigen zeggen, één van de meest memorabele reizen die m’n ouders ooit gemaakt hebben. Telkens ik de foto’s zie, kan ik dat best geloven. Kaap De Goede Hoop, op safari in een wildpark, bezoek aan een struisvogelboerderij, het museum van De Voortrekkers, De Drie Rondavels, … het is slechts een kleine greep uit al het moois dat Zuid-Afrika te bieden heeft. Deze boekenlegger heeft dan ook weer zo’n bijzondere meerwaarde.

boekenlegger uit Zuid-Afrika
boekenlegger uit Zuid-Afrika

GRAN CANARIA: boekenlegger met tafereeltje uit Mogán

Ik hoor nog zò het enthousiasme weerklinken, toen m’n ouders terugkeerden van deze reis. Voor hen één van de mooiste plaatsjes op de Canarische Eilanden (want ze hebben er al enkele gezien), deze Puerto de Mogán. Als een plaatje dus, net zoals deze boekenwijzer :-). Lovely! Om eenvoudigweg bij weg te dromen…

boekenlegger - Mogán, Gran-Canaria
boekenlegger – Mogán, Gran-Canaria
Flyers als boekenlegger
mooie flyers als boekenlegger
mooie flyers als boekenlegger

Soms liggen boekenleggers ook gewoonweg voor het rapen, al zijn ze in de eerste plaats geen boekenleggers. Enkele voorbeelden zie je hierboven. Er zijn zo van die winkeltjes, waar ik bijzonder graag vertoef, omdat ze m’n nostalgische ziel ruimschoots kunnen voeden. Als daar dan ook nog eens zo’n kleurrijke of in-het-oog-springende flyer van bestaat, tja..die pik ik dan natuurlijk graag mee om als boekenlegger te gebruiken. Oplus en Pylones zijn een voorbeeld van zo’n winkeltjes waar m’n hart spontaan een sprongetje bij maakt, maar ook Louise & Madeleine is zo’n plekje waardoor m’n geluksbarometer spontaan enkele graden hoger wijst.

Daarnaast heb ik ook een zwak voor alles wat handgemaakt is, dus een geborduurde boekenwijzer, ééntje die handgeschilderd is of versierd met mooie stempels of met een mooie spreuk in kalligrafie schrift. You name it :-). Ziedaar ook de reden waarom ik graag vertoef op ambachtenmarktjes, die met de komst van het goede weer ook hier en daar terug zullen opduiken.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Als echte boekenliefhebber (anders zou je dit niet komen lezen 🙂 ), interesseert het jou misschien om eens een boek te ruilen? Op m’n boekenruilrek dat je vindt via deze link, voeg ik regelmatig boeken toe, die ik wil omruilen. Hoe dit praktisch in z’n werk gaat, wordt dan afgesproken ;-).

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

10 gedachten over “Boekenleggers en hun verhaal

  1. Leuk om jouw favoriete bladwijzers eens te zien en eigenlijk ook wel een beetje grappig vermits ik deze middag nieuwe bladwijzers heb gemaakt voor een toekomstige blogpost. 🙂

    Like

  2. Ik ben zo’n akelig mens dat geen boekenlegger gebruikt maar soms zelfs de pagina’s durft omplooien… 🙂
    (ik vind veel van die boekenleggers te mooi om tussen een boek te stoppen. Ik weet het, belachelijk!)

    Like

    1. OMG ben je echt zo’n akelig mens ;-)? Zolang men dat maar niet doet bij een boek dat ik uitleen…(denk ik er dan zgn stiekem bij 😉 ). Ik vind het net leuk om zulke mooie boekenleggers te gebruiken. Eén keer was ik wel in paniek: ik dacht dat ik de boekenlegger die m’n dochter had gemaakt had laten zitten in een uitgeleend boek van de bib, was gelukkig niet zo, oef…! En absoluut bedankt voor je eerlijke mening Valerie.

      Like

  3. Oh, wat leuk! Vroeger gebruikte ik het ticketje van de bib, maar enkele jaren geleden maakte ik zelf bladwijzers door strookjes te knippen uit een artikel over behangpapier. Die stroken plastificeerde ik en nu heb ik zo’n tien bladwijzers die er aan voor- en achterzijde anders uitzien. Heel fleurig, en gemaakt van iets wat ik anders weg zou gooien.
    Wat ik trouwens niet begrijp: mijn man gebruikt nooit een bladwijzer. Hij kan gewoon midden in een zin (!) stoppen met lezen, het boek opzij leggen en de volgende keer precies weten waar hij gestopt was. Als ik lees wil ik altijd een hoofdstuk af hebben voor ik ‘kan’ stoppen. Gek hoe zo’n dingen verschillen van persoon tot persoon!

    Like

    1. Die zelfgemaakte boekenleggers, daar ben ik nu wel een beetje nieuwsgierig naar. Klinkt mooi in elk geval 😉 en geeft me weer nieuwe ideeën, zo tof! Hoe ver ik wil lezen in een boek hangt er vooral van af. Een echte page turner kan ik moeilijk wegleggen (dan is het vaak een kwestie van het moment dat ik quasi in slaap val bij dat boek). In elk geval, ik zou niet kunnen lezen zonder zo’n boekenlegger. En juist boeiend vind ik, dat dat zo verschilt van persoon tot persoon :-).

      Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.