Fragmenten

Rustig aan – de aanpak

[Over keuzes maken en hoe ik dit aanpak]

Dat ik het wat rustiger aan moest doen. Even de pauzeknop induwen. De lentezon in m’n leven toelaten. In plaats van de buitenlucht naar binnen brengen, de binnenlucht naar buiten dragen. Als ik er zo andere blogs op na lees, hangt het merk ik in de lucht, dat van even een (blog)dipje hebben. Het is des menschen ni waar. Maar hoe gaat het nu verder? Ik kom er hier graag even over schrijven, over de aanpak rond dat rustig aan. Fundamentele groei noem ik het :-).

Slow down, you’re doing fine. 
You can’t be everything you want to be
before your time

~ Billy Joel ~

Stappenplan

 1. Zolang ik er niet volledig achter sta om die berichten te posten die als concept klaar staan, hier ook effectief mee wachten tot ik mij daar helemaal goed bij voel.
 2. De uren die ik achter het scherm zit te tokkelen (voor de blog/sociale media/Goodreads…) binnen de perken houden.
 3. De boeken die ik ben beginnen lezen, één voor één beginnen uitlezen (te weten: ik begin soms verschillende boeken tegelijk te lezen want er zijn zoveel interessante boeken, zoveel prikkels ook). Nog enkel die boeken lezen die ik zèlf graag wil lezen.
 4. Als de lente straalt, meer naar buiten gaan en why not buiten een boek lezen in plaats van binnen te blijven tureluren. Op een bankje in het park, bij een lekker gebakje op een zonnig terras,…
 5. Leuke doe-dingen opzoeken en er werk van maken om die dan ook te doen (zoals een culturele uitstap, een mooie tentoonstelling of één of ander leuk optreden in ’t vooruitzicht).
 6. Keuzes maken in vriendschappen en enkel nog energie stoppen in wie dat waard zijn. Hoe was dat gezegde ook alweer?  ‘In nood…’. Een eerbetoon aan m’n vriendinnen kon dus niet langer uitblijven :-).
 7. Goed zorg blijven dragen voor mezelf, door goede eetgewoontes, rust en voldoende beweging (bijvoorbeeld door terug wat vaker naar een markt te gaan want daar geniet ik werkelijk van). De juiste balans hierin zoeken en vinden. Hierin trouw blijven aan mezelf, waar ìk me goed bij voel.  Work-life balance…hier schreven ze er ook iets over, al is het gedeelte work voor mij – nog – niet aan de orde (wie mij al een tijdje volgt weet ook wel waarom).
 8. De volgende stap pas nemen als de huidige stap volledig is gezet…
 9. Geluk zien waar het geluk is (en dat geluk is hier, temidden van ons) en dat niet laten afhangen van hoe anderen over me denken of hoe anderen me zien of erger nog … wìllen zien (hangt zo’n beetje samen met puntje 6.).
 10. De piekermomenten tijdig een halt toeroepen.
 11. Ten volle genieten van de momenten waarop m’n dochter en ik samen zijn, i.e. tijdens de co-ouderschap weken.
 12. Uitkijken, met een fris gemoed, naar telkens weer nieuwe ontdekkingen zoals Goodreads, Lezerstippenlezers…, en vele toffe nieuwe boekenbloggers. Want boeken en sommige van die boekenlezers…verrijken me…verblijden me…helpen me…vooruit…
boeken: een verrijking
boeken: een verrijking

15 gedachten over “Rustig aan – de aanpak

 1. Dat klinkt als een heel gezond stappenplan! Veel succes ermee! En niet vergeten dat eens afwijken van het plan niet meteen het volledig mislukken ervan inhoudt, maar een zijstapje om nadien gewoon verder te gaan (aleja, misschien is dat voor jou geen probleem, maar ik durf dat al eens vergeten 😉

  Like

  1. Het is een houvast, iets waarnaar ik kan teruggrijpen, dat helpt oh zo goed bij me. Maar je hebt gelijk hoor, van dat afwijken, dat houd ik zeker in gedachte. Hele fijne reactie, dank je wel.

   Geliked door 1 persoon

 2. Het is opvallend hoe mensen in de lente precies allemaal ineens zin krijgen om hun goede voornemens te verwezenlijken. Ik vind het ook heel belangrijk om van kleine dingen te genieten (en dat is iets wat we vaak vergeten…)

  Like

  1. Elke maand blik ik hier terug op die kleine dankbare momenten (zie ‘geluksmoNUmentjes’ of count your blessings). Ik zal het niet zo gauw verleren. Neemt niet weg dat een leidraad als deze ook al eens nodig is. Meestal gebeuren voornemens aan het begin van het jaar, maar daar doe ik niet aan mee omdat ik al op voorhand weet dat dat verloren moeite is. Dit stappenplan is dan weer een goede houvast voor me, een soort stok achter de deur zeg maar zonder ook daarin weer tè strikt te willen zijn.

   Geliked door 1 persoon

 3. Dat klinkt als een heel gezond voornemen. Hopelijk ben je beter in het verwezenlijken als ik. Zelf ben ik immers niet zo goed in rust nemen. Soms lijkt het wel alsof er in mijn gedachten ononderbroken een To Do-lijstje wordt afgerammeld én dan ook nog eens in repeat. Tot nu toe heb ik nog niet het juiste knopje gevonden om dat even een halt toe te roepen.

  Like

  1. Ik zoek énerzijds altijd nieuwe prikkels op, vooral op creatief gebied, anderzijds moet ik mezelf daarin tijdig een halt toeroepen (omdat het anders lichamelijk en/of geestelijk teveel onrust teweeg brengt). Maar ik kan je helemaal volgen ivm die onophoudelijke gedachtenstroom ;-). Lijstjes zoals dit helpen dan bij mij. Ook zo’n beetje als controle over mezelf. Wordt vervolgd ;-).

   Geliked door 1 persoon

 4. Veel succes met je stappenplan! Er zitten wel wat stappen bij die voor mij ook herkenbaar/nodig zijn: tijd aan de computer beperken (werk er al heel de dag aan), één boek tegelijk lezen en rust, goede eetgewoontes (probeer er sinds vandaag op te letten dat ik niet te veel bewerkt voedsel eet) en beweging.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dank je wel, Lize :-). Ik denk dat velen zich hierin zullen herkennen en is zo eigen aan deze tijd hé. Dat van minder bewerkt voedsel eten zal zeker ook helpen, daar zit – las ik in een boek dat over suikers gaat – heel veel in dat niet zo best is voor de gezondheid, dus ik kan jou daarin volgen.Wordt hier vervolgd.

   Like

  1. Er zijn dan ook zoveel goede en interessante boeken hé Evi. Sinds ik m’n stappenplan heb opgesteld, lukt dit vrij goed moet ik zeggen. Anderzijds komen er nog steeds boeken bij (er is altijd wel een reden voor een goed boek 😉 ). Maar so far so good… en dank je wel om hier te komen reageren :-).

   Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.