Dag boek

Boeken: waar vind ik leesinspiratie?

Lezen en gelezen worden. Schrijven en geschreven geworden. Boeken lezen en boekrecensies lezen. Het leidt allemaal naar hetzelfde: leesinspiratie. Daaraan geen gebrek als je de verschillende blogs en websteks er op na gaat. Maar er is meer dan het virtuele medium. Ik geloof nog voor een groot deel in het papieren verhaal. Maar waar vind ik nu die leesinspiratie?

Boeken Magazine: het eerste magazine in Vlaanderen over boeken
Boeken magazine - lente 2016
Boeken magazine – lente 2016

Om te beginnen is er het nog niet zo bekende Boeken Magazine, ik schreef er zelf eerder al deze blogpost over. Sinds de eerste uitgave is verschenen – in mei 2015 – is Boeken Magazine intussen toe aan z’n  4e editie. Het volgende nummer verschijnt mei 2016, één jaar later. Even leek het erop dat het een stille dood zou sterven, dat zou bijzonder jammer zijn.  Door crowd funding zal het dus hopelijk nog lang menig boekminnend persoon weten te bekoren. Een beetje extra reclame hier (gratis en voor niks, jawel lieve mensen) kan dus zeker geen kwaad :-). Boeken Magazine is ondermeer verkrijgbaar bij Standaard Boekhandel, bij de meeste krantenwinkels en in sommige supermarkten waar er ook tijdschriften worden verkocht.

Papieren recensies uit tijdschriften, kranten en magazines

Daarnaast lees ik graag de recensies uit diverse tijdschriften, kranten en magazines.Die verzamel ik dan in een mapje dat ik speciaal daartoe heb aangelegd. Geen a priori culturele tijdschriften maar bijvoorbeeld ook:

 • Libelle, die een rubriek ‘Veel plezier! – Onze 10 tips om te zien, lezen en doen‘ hieraan wijdt. Of zo ook in Margriet, de rubriek ‘Lezen, kijken en luisteren‘. (Tip: Nogal wat tijdschriften kunnen ook ontleend worden in de bibliotheek, behalve dan het meest recente nummer.)
 • Het (gratis) Simply You magazine van Carrefour. Ja zelfs daarin worden regelmatig boeken besproken.
 • Het (gratis) magazine van Standaard Boekhandel. Vaak draait dit rond bepaalde thema’s zoals Jeugdboekenweek of Puur Literatuur.
 • Ook in De Zondag krant  gratis bij de warme bakker op zondag – staan al eens boekrecensies (onder de noemer Multimedia) en bovendien voordeelbonnen met interessante kortingen op boeken en multimedia. En af en toe staat er in Steps magazine – dat maandelijks verschijnt – ook al eens een interview met de éne of de andere auteur. (Tip: Kelly van Tales from the crib schrijft ook telkens een column in Steps magazine)
 • Mijn ouders zijn geabonneerd op Knack en ook daarin regelmatig een boekbespreking of interview uit boekenland. Zo stond er onlangs een dubbel interview in Knack met Lize Spit (momenteel hot in Vlaanderen) en Yannick Dangre – beiden van het geboortejaar 1988 – met de spraakmakende titel ‘Zonder ongelukkige gezinnen zou de literatuur sterven‘. Lize Spit – ik hoef het u niet meer te vertellen zeker – auteur van ‘Het smelt‘  dat binnenkort wordt verfilmd onder de regie van Veerle Baetens (gekend van ondermeer The broken circle breakdown). En anderzijds in het interview komt ook Yannick Dangre aan het woord, auteur van ondermeer ‘Vulkaanvrucht‘ en de dichtbundel ‘Met terugwerkende kracht‘.
Via flyers

Al heb ik intussen een e-reader gekocht en ook al staat m’n boekenkast nu eigenlijk vòl boeken, toch…kan ik het niet laten om af en toe nog wat boeken bij te kopen (een microbe die ook Kathleen deelt 🙂 of is het ook zoiets typisch voor boekenwurmen, Liesbet? ). Ik ga daarvoor naar boekenbeurzen zoals het geweldige Boekenfestijn. Ook bij Kruidvat en bij Boekenvoordeel tik ik dan al eens een interessant boek op de kop. Vaak zitten er bij die aangekochte boeken dan van die interessante flyers met vermelding van best sellers van het moment. Om plaats te maken in m’n boekenkast, zijn er dan een aantal boeken die ik weggeef of -naar de kringwinkel breng.

flyers voor leesinspiratie
flyers voor leesinspiratie
OL recensies

Zowel van Kobo als van Cosmox wordt geregeld het laatste boekennieuws in m’n mailbox gedropt. Dat is altijd interessant. Ik hou niet van een overpuilende mailbox maar voor deze nieuwsbrieven ga ik me nog niet zo snel uitschrijven. Op die manier blijf ik ook een beetje op de hoogte van anderstalige boeken, een nieuw medium voor mij.

Daarnaast lees ik ook graag de commentaren van lezers van boekenclubs. Alles wat terug te vinden is op de website van http://www.mijnbibliotheek.be (voorheen was dit http://www.mijnovinob.be). Daar staan dikwijls hele interessante recensies tussen vind ik.

En dan is er nog de categorie ‘nog te ontdekken’. Ik ben een ab-so-lu-te leek wat Goodreads.com betreft. Idem dito voor wat betreft lezerstippenlezers.be. Mogelijk wordt dit nog een uitdaging om ook daarop wat boekbesprekingen te gaan volgen of zelf te posten.

En last but not least, volg ik – ook virtueel – de verschillende boekbesprekingen naar aanleiding van de book challenges. Zelf doe ik dit jaar mee met de Verbeelding book challenge. Wanneer ik besprekingen maak, schrijf ik die het liefst zelf omdat ik nu eenmaal graag schrijf.

IRL met andere boekenwurmen

Tot slot: door over boeken te praten met andere boekenwurmen. Da’s altìjd interessant zo. Boeken zijn ook een tof medium om over te praten (althans toch voor wie graag boeken leest). Omdat boeken geen enkel onderwerp uit de weg gaan of het nu over fictie of non-fictie gaat.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Lees jij graag boekrecensies? Of hoe laat jij je inspireren bij de keuze van een bepaald boek?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

16 gedachten over “Boeken: waar vind ik leesinspiratie?

 1. Wat een hoop leesinspiratie :-). Je moet goodreads maar eens proberen, Hilde. Ik kijk er geregeld naar wat anderen van boeken vinden.

  Like

  1. Oh nu ben ik zeker nieuwsgierig. 🙂 Ik moet er maar eens werk van maken, om ook Goodreads te proberen.Bedankt voor het duwtje in de rug, Greet.

   Like

  1. Die tips van andere blogs zijn inderdaad handig meegenomen. Intussen heb ik ook een Goodreads account en leer ik het met mondjesmaat verkennen. Je mag altijd het boeken magazine eens lenen van me als je wil ;-).

   Geliked door 1 persoon

   1. Ik begin Goodreads langzaam te leren kennen, echt wel leuk lijkt me. Dankzij het bloggen ben ik ook bij Goodreads terecht gekomen, win-win. 🙂

    Geliked door 1 persoon

 2. Leuk artikel! Ik haal mijn leesinspiratie ook vaak uit tijdschriften, maar ook als ik zie dat er een boek is dat verfilmd gaat worden, wil ik het altijd graag lezen! (:

  Like

  1. Dank je en welkom op deze blog :-). Een boek dat is/wordt verfilmd heb ik denk ik nog niet gelezen. M’n dochter – die niet veel boeken leest – las al eens ‘Divergent’ (ze las het zelfs twee keer) en ‘Een weeffout in onze sterren’. Ze was hier toch wel enthousiast over :-).

   Like

 3. Vroeger vroeg ik gewoon tips in de bibliotheek en las ik de boekenrubrieken in tijdschriften. De laatste jaren ben ik een heel grote fan geworden van Goodreads en WhatshouldIreadnext. Beide geven suggesties op basis van de boeken die je leuk vindt. Als boekblogger hou ik ook de catalogi van uitgeverijen in het oog en af en toe ontdek ik ook nieuwe boeken bij collega-bloggers. De laatste tijd zijn dat vooral Engelstalige boeken.

  Like

  1. Wat is dit allemaal interessant om weten, dank je wel! Ik heb intussen ook een Goodreads account en begin het met mondjesmaat te ontdekken. Engelstalige boeken zijn nog een uitdaging voor mij, maar ooit…ooit… one fine day ;-)…

   Geliked door 1 persoon

 4. Dag Hilde, ik zag jouw reactie bij Kelly van Ma vie en vert en kwam zo hier terecht 🙂
  Leesinspiratie vind ik vooral op boekenblogs en IRL (“En, wat zijt ge nu aan ’t lezen?” is bij één van mijn collega’s zelfs een standaard begroetingszin geworden). Ook op goodreads vind ik regelmatig inspiratie, tof dat je nu ook een account hebt… je kan misschien eens gaan kijken bij de Verbeelding Bookclub aldaar 🙂

  Like

  1. Dag Becky. Wat fijn dat je hier een kijkje komt nemen. Leuk hé zo die gesprekken over boeken met andere boekenwurmen :-). Wat Goodreads betreft, dat is nog in een heel pril ontdekkingsstadium wat mij betreft. In elk geval bedankt voor die tip van de Verbeelding Bookclub. En welkom hier :-).

   Like

 5. Ik ben ook een grote fan van Goodreads 🙂 Dat Boekenmagazine kende ik ngo niet maar het lijkt me wel interessant te zijn. Iets om binnenkort eens aan te schaffen!

  Like

  1. Ik heb nog maar sinds enkele dagen een Goodreads account maar amai dat heb ik me nog geen seconde beklaagd. 🙂 Het nieuwe Boekenmagazine ligt intussen in de winkels (vroeger dan verwacht, ging normaal pas uitkomen einde mei maar dankzij Crowdfunding blijft het – gelukkig maar – bestaan).

   Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.