Het gebeurt wel eens dat ik iets koop in een impulsieve bui. Omdat ik dat elders gezien heb of gewoon omdat ik benieuwd ben naar méér. Zo ook die éne keer, toen ik vier rode bieten (reeds gekookte) meebracht met de wekelijkse boodschappen. Moet je weten, dat ik an sich niet echt een voorkeur heb voor rode bieten. De smaak vond ik altijd eerder flets, smaakloos zelfs.
Maar…’t is niet altijd omdat men iets graag eet, dat het daarom ook het beste is voor de gezondheid. Integendeel zelfs soms. Maar waarom rode bieten dan net wèl zo gezond zijn? Kom en ontdek mee waar deze culinaire zoektocht me toe heeft geleid:-).
De positieve eigenschappen van rode biet
Bij rode biet wordt er vaak gedacht aan de drie ‘R’-s: Rood, Rauw en Reinigend. De meest gekende eigenschappen van rode biet zijn dan ook:
- Rijk aan ijzer en dus uitstekend voor het bloed.
- Zuivert de lever.
- Ondersteunt de goede werking van de darmen.
- Heeft een positief effect op de nieren.
De aanleiding
Het is allemaal begonnen met de superenthousiaste Jamie (Oliver) die in zijn gelijknamige culinaire magazine enkele smaakvolle recepten op basis van rode biet uit de doeken deed. Ik dus vol ijver zulke rode bieten in huis gehaald. Dat was toen, we schrijven einde vorig jaar, …en *bloos* ik durf het haast niet te zeggen maar sindsdien had ik er niets mee aangevangen.
Gelukkig merkte ik onlangs op, dat deze rode bieten nog in de lade van de koelkast lagen, vervaldatum einde april. Oef, nog net op tijd! En zo kwam het dat ik hiermee aan de slag ben gegaan. Want eens het pak geopend, diende ik er mee verder te gaan natuurlijk.
Mogelijkheden met rode biet
Ik kwam er al gauw achter dat rode biet zich tot veel kan lenen. Rauw of gekookt kan deze worden verwerkt in allerlei gerechten zoals:
- in een smoothie als ochtendlijke vitamine boost*
- in een ovenheerlijke tarte tatin *
- op een vers gemaakte pizza
- in een verfrissend slaatje
- als toast spread, hummus of dip*
- in een hartige muffin
- als chips met dipsaus
Keuze genoeg dus. Hierna enkele van de bovenstaande toepassingen. Blijkt dat dit ook het geschikte moment is voor rode biet, de seizoensrecepten in de verschillende tijdschriften die ik daartoe uitpluisde getuigen er in elk geval van.
4 rode bieten, 3 x anders
1/ Tarte tatin met rode biet, appel en halloumi
Ik ben begonnen met de tarte tatin van rode biet, appel, rode ui en halloumi. Halloumi kaas was nieuw voor mij. Toen ik er eerst een stukje zo van proefde, vond ik dit een kaas met een zeer scherpe, uitgesproken smaak. Ook de geur was erg straf! Niet te verwonderen, als je weet dat dit een mix is van geiten- en schapenmelk. Het was dus toch even afwachten hoe dit gerecht me zou bevallen.
Maar ik vond het uiteindelijk echt lekker. De scherpe smaak van de halloumi werd helemaal verzacht door de combinatie met de appeltjes en rode biet. Ook het verfrissende van de rucola sla erbij maakte alles goed. Ik ga dit dus zeker nog proberen. Houd je niet zo van de uitgesproken smaak van geiten- of schapenkaas, dan kan de halloumi ook worden vervangen door feta kaas. Ik heb voor deze tarte tatin 2 recepten gecombineerd: ééntje uit Simply You (Carrefour) van maart 2016 met een recept uit Jamie magazine van oktober 2015.
Tip: Halloumi kan perfect dienen als vleesvervanger want bevat – net zoals biefstuk – ontzettend veel eiwit.
2/ Smoothie van rode biet, appel, citrusfruit en gember
Niets zo goed als zelfgemaakte smoothie! Gewoonlijk maak ik smoothie met vers- of diepvriesfruit. Deze combinatie was dus ook weer een ontdekking voor me. Het beloofde een vitamine boost te worden. Ik probeerde zelf de volgende combinatie: 1 rode biet (reeds gekookt) in blokjes + 1 appel in blokjes + sap van 1 roze pompelmoes + sap van 1/2 citroen + een stuk vers geraspte gember. Dat alles deed ik in de blender, mixen en klaar. En mijn bevinding? Pittig goedje wel, maar ongetwijfeld super gezond. Voor dit recept liet ik me deels inspireren door een recept uit Simply You (Carrefour), editie maart 2016.

3/ Rode bieten hummus
Hummus had ik nog nooit eerder zelf gemaakt. Voor deze hummus met rode bieten had ik quasi alle ingrediënten in huis (kikkererwten/ rode biet/ knoflook/ tahin/ komijnzaad/ olijfolie/ azijn en citroensap) behalve de tahin. Effe google-n voor deze tahin (ofte sesampasta) en zo leerde ik via deze link van Green Evelien zelf tahin te maken. Sesamzaad had ik dan wel in huis dus alweer een meevaller :-). En goh wat was dit on-ge-loof-lijk heerlijk, maar ècht!
De verrassende toets van de zelfgemaakte tahin, alsook de zo typische smaak van de kikkererwten was hier goed in te proeven. Ik kon er niet genoeg van krijgen (gelukkig had ik er ruim voldoende van gemaakt 🙂 ). Het bijkruiden met peper en zout (volgens het recept) vond ik niet nodig, voor mij smaakte dit zeker genoeg af as is. Zeker eens proberen! Dit recept haalde ik uit Gezond nu, editie maart 2016.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Maak jij al eens iets klaar met rode bieten?
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Mmm! Ik eet ze liefst gestoofd met appeltjes, of in een slaatje. Lekker in een slaatje met veldsla, appeltjes, walnoten en een mosterddressing. Op mijn blog staat ook een receptje voor ‘sushi’ met rode biet. En Jeroen Meus heeft ook een saladerecept met rode biet, aardappelen, boontjes en amandelen. Héérlijk!
LikeLike
Wat een leuke receptjes met rode biet! Zeker enkele om uit te proberen. Het maakt de hummus extra zoet lijkt me 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
De hummus had een smaak tussen het zoete en het hartige, ik denk vooral omdat ik peper en zout heb weggelaten. Fijn te horen dat je het leuke receptjes vindt :-).
LikeLike
Ik eet ze niet vaak en dan eigenlijk liefst rauw, terwijl ze vaker gekookt worden verkocht. Het is de bedoeling dat ik er binnenkort in onze moestuin zaai, dus als dat lukt hoop ik binnenkort rode bieten van eigen kweek te kunnen eten. Dan kom ik nog wel eens terug kijken naar je recepten :-).
LikeGeliked door 1 persoon
Rauw lijkt me ook wel lekker, is dat dan met zo’n lekkere vinaigrette? En er gaat niets boven eigen kweek natuur-lijk :-). Benieuwd naar je moestuin rode bieten.
LikeLike
Hmm, ik at recent de combi halloumi en rode biet in een burger en dat was verrassend lekker, dus die tarte tatin spreekt mij zeker aan. Rodebietenhummus staat hier ook al een tijdje op het verlanglijstje, merci voor de herinnering om er eens werk van te maken 🙂
Overigens: als je De moestuin van Mme Zsazsa hebt, daar staat een lekker en supersimpel receptje in voor geroosterde bietjes in de oven! Heel lekker in een salade met vb. geroosterde pompoen en feta (al is dat nu natuurlijk niet meer in seizoen).
LikeGeliked door 1 persoon
Da’s graag gedaan hoor :-). En ja, dat boek van Mme Zsazsa probeer ik al enkele malen van de bibliotheek te ontlenen, maar is steeds uitgeleend. Misschien bij m’n volgende bibliotheek bezoekje, leuke tip daaruit :-)!
LikeGeliked door 1 persoon
Die tarte tatin met halloumi is me helemaal op het lijf geschreven, want ik ben dol op halloumi. Ga ik zeker eens proberen!
LikeLike
Leuk :-), ik vond het ook verrassend lekker, hoewel ik niet voor halloumi ‘an sich’ te vinden ben maar met die rode biet erbij verzacht dat de smaak.
LikeLike