Creaties·Wonen en méér

Lenteschoonmaak – ramen lappen met bamboe

De lente is in ’t land en dat zullen we geweten hebben. De maand van de Communiefeesten (of Lentefeesten) komt eraan, miscchien is er binnenkort een trouw- of jubileumfeest in de familie of  heb je zelf een andere belangrijke reden om te feesten.  Alles wordt nu klaargestoomd om het naar onze zin te hebben. De lenteschoonmaak kan beginnen, zoals het ramen lappen.

Dat doe ik al enkele jaren met bamboe. Bamboe kuisdoekjes, ze worden op quasi elke markt aangeprezen. Nu, als er één iemand is die behoorlijk kritisch staat tegenover dingen die worden gecommercialiseerd en luidkeels worden aangeprezen, dan ben ik het wel. Ik zeg altijd “Eerst zien en dan geloven” :-). Maar hierin heeft men mij toch met glans (what’s in a name) kunnen overtuigen.

doekjes van bamboe
doekjes van bamboe

Waarom bamboe? Enkele voordelen op een rijtje.

 • Bamboe is veel minder belastend voor het milieu: het groeit op gronden die niet beschikbaar zijn voor landbouwgewassen – het absorbeert veel meer CO2 dan bomen en produceert ook veel meer zuurstof – bamboe groeit erg snel: de opbrengst van bruikbare vezels ligt per ha veel hoger dan die van katoen (BRON: http://www.bamboobelgium.be/waarom-bamboe.html).
 • Bamboe doekjes hebben een hoger absorptievermogen dan andere kuisdoekjes.
 • Met bamboe doekjes kan je zonder enige moeite streeploos ramen lappen.

Het eerste weekend van april was dan ook meteen een schot in de roos om erin te vliegen. Wat een zalig lenteweertje was het toch! Een mens krijgt automatisch zin om meer te gaan doen dan, vind je ook niet? Aangezien ik nogal wat raampartijen te kuisen heb (zowel van buitenramen als van m’n glazen binnendeuren en de glazen balustrades van het terras) geef ik dan ook de voorkeur aan degelijk kuisgerief. En ge moet dat hier weer is nekeer zien blinken nu zie :-).

Waarmee lap ik m’n ramen?

Er is niet zot veel nodig om ramen te lappen. Al zeker geen ruitenreiniger, want die laat een film achter op de ramen, waardoor al het vet en vuil er op blijft zitten (zelf ondervonden). Maar wat gebruik ik dan wel? Heel simpel:

kuisgerief ramen
kuisgerief ramen
 • een emmer water 🙂
 • een weinig afwasdetergent (= ontvet)
 • een goeie geut azijn (= geeft meer glans)
 • bamboedoekjes: 1 om te kuisen en 1 om droog te wrijven
 • een kleine aftrekker voor ramen
 • eventueel een opstapje of keukentrapje (voor hoge ramen)

Tip: Van het bamboedoekje om droog te wrijven kocht ik er twee omdat ik grote ramen heb waardoor zo’n doekje – door het hoge absorptievermogen – al snel verzadigd is. Zo’n doekje is ook ideaal om spiegels proper te houden.

In vergelijking

Op het internet vind je weliswaar verschillende artikelen en filmpjes (veelal commerciëel getint) over manieren om de ramen te lappen. En believe me ik heb al vele andere methoden uitgeprobeerd. Maar ramen lappen met bamboe doekjes, azijn en afwasdetergent is en blijft voor mij dè manier voor het schoonste resultaat zonder strepen. Let wel op met de goedkopere versies van zulke bamboe doekjes want er zit ècht wel veel verschil in. Ik kocht deze groene bamboe doekjes op de wekelijkse markt enkele jaren terug.

Een bijkomend pluspunt is ook dat deze bamboe doekjes op 95° mogen gewassen worden. Hygiëne boven dus, daar houden we van :-).

detail wasinstructies
detail wasinstructies

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Waarmee lap jij de ramen?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

21 gedachten over “Lenteschoonmaak – ramen lappen met bamboe

 1. Ik vind poetsen verschrikkelijk! Van bamboedoekjes had ik nog nooit gehoord. Het lijkt me wel de moeite om het eens te proberen want ik heb vaak strepen op mijn ramen.

  Like

 2. Ik gebruik hetzelfde sopje als jij, azijn en afwasmiddel, maar ik gebruik een spons en een microvezeldoekje in de plaats van jouw doekjes. Die bamboe lijkt me toch wel interessant 🙂 ga ik eens voor kijken!

  Like

  1. De oude middeltjes (azijn + afwasdetergent) zijn nog vaak de beste :-). Er zijn er al enkelen uit m’n omgeving die die bamboedoekjes nu ook gebruiken en die me al lieten weten dat het echt super is.

   Like

 3. Eerst en vooral – ik ben geen Tupperware demonstratrice. Het lijkt er soms een beetje op vermits ik zo enthousiast ben over hun raamdoekjes. In het begin stond ik er net als jij nogal wantrouwend tegenover. Ik hanteer ook het eerst zien en dan geloven-principe. Maar sinds ik dit doekje gekocht heb, ben ik veel sneller klaar met de ramen. Eigenlijk gebruik ik zelfs geen kuisproduct meer. Enkel lauwwater en dat doekje. Dat ik eerst gebruik om de ramen te wassen én vervolgens goed uitwring zodat ik er diezelfde ramen ook mee kan afdrogen.

  Ik vind het vooral leuk dat je veel minder (tot geen) strepen meer hebt. Het enige nadeel is dat ik er steeds aan moet denken dat ze niet met wasverzachter gewassen mogen worden. Zelf gebruik ik ze ook om de glazen douchepanelen en spiegels te kuisen.

  Like

  1. Ik wist begot niet dat Tupperware ook dit in hun gamma had :-). Ik ken Tupperware enkel van de plastieken dozen en Co. Wel leuk te lezen dat jij met die raamdoekjes zo tevreden bent. Naast het eerst zien en dan geloven principe heb ik ook zoiets van ‘als ik over iets tevreden ben, dan blijf ik daar bij’ en zoek ik ook niet meer verder. Zo ook hiermee. Dank je om te komen reageren, is altijd fijn :).

   Geliked door 1 persoon

   1. Ik kende hen zelf ook enkel van hun voorraaddozen en co. Daarom was ik ook nogal wantrouwend toen ze plots allerlei schoonmaak-doekjes bovenhaalde. 😉

    Geliked door 1 persoon

 4. Door luiheid van mijnen twege worden er hier geen ramen gelapt. Maar ze zouden zeker wel een beurt kunnen gebruiken dus ik ga toch eens overwegen om zo’n bamboetoverdoeken in huis te halen!

  Like

  1. Een eerlijk antwoord, mooi! Hier is ’t ook al een tijdje geleden maar nu…met dit weer…zal ik toch nog eventjes geduld moeten uitoefenen voor ik de bamboedoekjes weer vastneem.

   Geliked door 1 persoon

 5. Per toeval op deze blogpost gekomen. Sinds mijn scheiding, ongeveer zes jaar geleden, geen ramen meer gewassen (gelapt vind ik zo een gek woord) en ik moet zeggen, het is er niet echt aan te zien. Als het regent worden ze vanzelf weer mooi. Ramen wassen vind ik verloren tijd. Hetzelfde met kleren sorteren en wassen. Ik sorteer niets, gooi alle kleuren door elkaar en gebruik de ‘mix knop’. Ik durf je gerust mijn witte hemden/shirts laten zien, ze zijn nog altijd spierwit.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ramen lappen verloren tijd… net zoals kleren sorteren en wassen. Tja… ’t is maar hoe je het bekijkt. Verloren tijd vind ik vooral reageren op een logje dat jou kennelijk toch maar weinig aanspreekt. Da’s pas verloren tijd.

   Geliked door 1 persoon

 6. Ook een wat late reactie, maar misschien toch interessant.
  Bij het (Bamboe)-microvezeldoekje houd ik het zeker.
  Maar als schoonmaakmiddel (voor de kuis :0} ) gebruik ik sinds enekele weken “Wipe&Clean”.
  Je weet niet wat je meemaakt! Spuiten … afnemen (met dat doekje) en klaa!!!!
  Ramen lappen, deuren afnemen, tegels kuisen, de vloer dweilen, het was mij allemaal een crime.
  Nu doe ik het bijna voor mijn plezier !!!.
  Wat een gemak en wat een resultaat en hoe milieu-, mens-, kind- en diervriendelijk.
  Nogmaals: je weet niet wat je meemaakt.
  Steek je licht eens op bij bijvoorbeeld: https://www.emnatuurlijkactief.nl/schoonmaken/
  of ga op zoek naar: Effectieve Microorganismen.
  Geniet, zegt het voort en Lieve groet 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. Microvezeldoekjes ken ik ook, verschillend van deze bamboe doekjes met een heel andere structuur. Precies door dat milieuvriendelijke aspect spreekt bamboe me zo aan. Zo vond ik ook al eens kousen vervaardigd uit bamboe en onlangs nog snijplankjes.

   Like

  1. Hallo Pim en welkom op deze blog :-). Ja, inderdaad, dat van die oude kranten had ik ook al eens ergens gelezen. Bedank-je om dit hier ook te delen.

   Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.