Ontdek je plekje

De snottebellekes van het Hallerbos

Het Hallerbos, een uitgestrekt bosgebied tussen Zenne en Zoniën, staat gekend om zijn blauwe tapijt, waarmee deze groene zone elk jaar wordt bedekt. Dat blauwe tapijt komt voort van de boshyacinten ofte ‘snottebellekes‘ die er elk jaar weer weelderig in bloei staan. De bloeitijd is gewoonlijk rond Pasen maar kan van jaar tot jaar verschillen.

Wie de komende dagen het Hallerbos een bezoekje brengt zal met bewondering kunnen genieten van al dat prachtige blauw. Dit jaar is de bloei begonnen op 29 maart. De laatste keer dat ik er ben geweest, was in 2011. De getoonde foto’s zijn dan ook beeldmateriaal van toen. M’n beide ouders zijn met name afkomstig uit die streek. We hebben er toen een erg leuke uitstap met de familie van gemaakt en zo ziet een volgroeid bloementapijt er dan uit:

De bloementapijten komen op vele plaatsen tot vlak tegen de wandelpaden. In de volksmond worden deze boshyacinten ook al eens ‘snottebellekes’ genoemd. Die naam vindt z’n oorsprong in het slijmerige goedje dat de bloemsteeltjes afgeven wanneer men ze zou plukken. Maar plukken toch liever niet want de boshyacinten zijn wel degelijk beschermd. Ook de grote sequioa bomen met hun zachte bast kom je al eens tegen in het Hallerbos. En met wat geluk zie je af en toe ook deze ijverige voorjaarsmestkever:

voorjaarsmestkever
voorjaarsmestkever

Wil je na al dat wandelen even verpozen, dan is het heerlijk vertoeven (met lekker eten en drinken) bij Het Kriekske aan de rand van het Hallerbos. Intussen een vaste waarde voor ons geworden, telkens we de boshyacinten gaan bewonderen. Je kan ook je wandeling aanvatten vanaf Het Kriekske, er is ook daar parkeerruimte voorzien.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ben jij al eens gaan kijken naar ‘de snottebellekes’?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

11 gedachten over “De snottebellekes van het Hallerbos

 1. Ik heb er al eerder van gehoord en het lijkt me zeker de moeite, maar ben er – helaas- nog niet geraakt. Zalig toch, he, de lente die in het land is!

  Like

  1. Zeker zalig, Greet. Je merkt het aan zoveel, dat het zowel mens als natuur goed doet. Als je de kans hebt om naar het Hallerbos te gaan, ’t is echt wel een aanrader ;-).

   Like

  1. Welkom op deze blog :-). Is zeker en vast de moeite, alsof je in een zee van blauwe hyacinten loopt. Dus hopelijk voor jou komt het er toch eens van ;-).

   Like

 2. Haha, snottebellekes, ik had geen idee dat dat zo genoemd wordt! En ’t zijn nochtans echt mooie bloemetjes 🙂
  Ik zag het al een paar keer en ’t is inderdaad de moeite om naar te gaan kijken, dat blauw tapijt.

  Like

  1. Ja prachtig hé. En dan daar zijn, tussen al dat moois en dan die heerlijke bloemengeur. Echt wel zalig zo. Dus ik hoop voor jou dat je er eens geraakt, met een kind ook heel tof om te doen, dus misschien toekomstmuziek Fieke ;-).

   Like

 3. Wat een grappige naam ‘snottebellekes’ 🙂 Wij wonen daar eigenlijk niet zo heel ver van dus ik moet er dringend eens werk van maken om daar naartoe te gaan.

  Like

  1. Ja hé de eerste keer toen ik dat hoorde vond ik het ook grappig. De bloeiperiode is wel niet zo heel lang, dus ze zijn nu vermoedelijk op hun mooist. Zeker doen zou ik zo zeggen en veel plezier ermee.

   Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.