Welzijn

De charme van je darmen

[over hygiëne en hoe dit je gezondheid beïnvloedt]

De vaatdoek die na de 100.000-ste keer gebruikt te zijn, nog steeds niet werd vervangen en een onuitstaanbare geur achterlaat op het glaasje F-R-I-S dat zonet werd besteld. De handen die niet worden gewassen na een toiletbezoek. Het huisdier dat vol ijver likjes uitdeelt aan- of aaitjes krijgt van handen, diezelfde handen die dan – ongewassen – seconden later toastjes grabbelen waar íedere genodigde van eet. De peuter die schatert, wanneer ze een ‘kusje’ krijgt op haar mondje van Bobbie de hond. De kok die proeft of de saus al voldoende gekruid is en even later, diezelfde lepel terug in de kookpot plant.

Het zijn slechts enkele voorbeelden maar werkelijk… ik huiver hiervan. Dat handen de grootste bacteriedragers zijn, is niets nieuw. Maar er is méér. Hygiëne over het algemeen is belangrijk en vooral draagt deze bij tot de charme van je darmen. Wanneer onze darmen gelukkig zijn, zijn wij dat ook, want van daaruit wordt onze algemene gezondheid bepaald.

Wanneer dit onderwerp dan toch eens ter sprake wordt gebracht, wordt het al eens argwanend aanhoord, weggelachen of geminimaliseerd. Vooral wanneer dit zogenaamd niet wetenschappelijk onderbouwd is maar gewoon vanuit een gezond boerenverstand (allé boerinnekesverstand 🙂 ) op tafel wordt gegooid. Doch, met recht en rede kan worden gezegd, dat dit niet zomaar uit de lucht is gegrepen. Zo zijn ook hoofdpijnen, psychische aandoeningen en emotionele klachten het gevolg van een foutief voedingspatroon en dus van het slecht functioneren van darmen.

Na het lezen van het boek ‘De mooie voedselmachine’, werd dit alleen maar bevestigd :-D. De auteur, Giulia Enders, studeerde geneeskunde en één van de onderwerpen die ze daarbij aanhaalt is: Hygiëne en goede bacterieën (p. 208 – p. 233). Alles, wat we via de handen en dus uiteindelijk via de mond naar binnen werken, komt immers in onze darmen terecht. De parasieten (van de hondenkus) en bacterieën (de vieze vaatdoek van daarnet) kunnen zelfs grote boosdoeners zijn en zo zorgen voor ziektes zoals salmonella of toxoplasmose. Maar dit kan worden voorkomen, door enkele simpele hygiëneregels toe te passen.

[methoden om het verspreiden van bacteriën tegen te gaan]

Soms lijkt iets vanzelfsprekend, zoals het wassen van je handen na het toiletbezoek. Onderzoek heeft ook aangetoond, dat in het schaaltje pindanootjes dat je bij je drankje krijgt, al vaker urinesporen werden aangetroffen. Bah! Of hoe komt het dat men op overvolle treinen sneller bevattelijker is voor die vervelende kuchhoest van de medereizigers? Op een kleine oppervlakte bij elkaar gehokt met zovelen, met een temperatuur waar bacterieën en ook virussen alleen maar happy van worden. De meeste methodes hierna uitgelicht kennen we wel (het ‘ah ja, natuurlijk’ effect) maar passen we ze ook wel toe, in ons dagelijkse doen en laten?

BRON: De mooie voedselmachine (de charme van je darmen) – Giulia Enders

Techniek N° 1: Verdunnen (p. 211)

Verdunnen in het huishouden is bijvoorbeeld het wassen van groente en fruit. De meeste bacterieën uit de aarde worden daardoor zo verdund dat ze niet langer schadelijk voor ons zijn. In Korea voegt men ook nog een beetje azijn aan het water toe, omdat bacterieën zich in een zure omgeving niet prettig voelen. Ook het luchten van kamers is een vorm van verdunnen.

Als je servies, bestek of planken onder stromend water verdunt, er daarna nog eens met een sponsje overheen wrijft en dan laat drogen, had je ze net zo goed kunnen aflikken. Een keukensponsje is al warm, vochtig en vol voedsel – perfect voor elk micro-organisme dat voorbijkomt. Iedereen die via een microscoop naar een keukensponsje kijkt, krijgt helemaal de kriebels. Deze sponsjes zijn alleen bedoeld voor het grove vuil.

Daarna moet je bestek en borden onder stromend water kort afspoelen. Hetzelfde geldt voor vochtige theedoeken, want die zorgen voor een gelijkmatige verdeling van bacterieën dan voor het afdrogen. Sponsjes en theedoeken moeten goed uitgewrongen worden en tussendoor drogen. Anders zijn ze de perfecte voedselbron voor bacterieën.

Techniek N° 2: Drogen (p. 212)

Bacterieën kunnen zich op een droog oppervlak niet vermeerderen, enkele gaan daar zelfs dood. Een afgeveegd oppervlak is na het drogen het schoonst. Droge oksels dankzij deodorant zijn onplezierig voor bacterieën, dat vermindert de geur. Drogen is een goede zaak. Als we levensmiddelen goed drogen, zijn ze langer houdbaar zonder te bederven. Dat zie je bij vele graandproducten, zoals pasta’s, muesli en crackers, bij fruit (zoals rozijnen), bij bonen en linzen en bij vlees.

Techniek N° 3: Koelen (p. 212)

Voor ons leven van alledag is het koelen van levensmiddelen heel belangrijk. Maar in een koelkast zit vaak zoveel eten dat die ook bij lage temperaturen een paradijs voor bacterieën is. De beste temperatuur om te koelen is maximaal 5 graden.
Bij de meeste wasprogramma’s is het principe van verdunnen voldoende, maar vochtige theedoeken, veel slipjes en het wasgoed van zieken zouden eigenlijk op 60 graden of hoger gewassen moeten worden. Boven de 40 graden gaan de meeste E. coli-bacterieën dood en bij 70 graden ook hardnekkige salmonellabacterieën.

bad-, keuken- en bedlinnen: op 60 graden of hoger
bad-, keuken- en bedlinnen: op 60 graden of hoger

Techniek N° 4: Schoonmaken (p. 213)

Schoonmaken is dè manier om de woonvertrekken, de keuken en de badkamer te reinigen. Maar ook bijvoorbeeld bij handhygiëne: als je crème op je handen smeert, dan sluit je de micro-organismen op in een vetlaag en houd ze daar vast. Als je dat laagje afwast, raak je ook de bacterieën weer kwijt. Bij de natuurlijke vetlaag die de huid produceert, is water zonder zeep vaak voldoende. Het vetlaagje is dan niet volledig beschadigd en kan zijn werk na het wassen snel weer oppakken.

Te vaak wassen is onzin: dat geldt zowel voor het wassen van je handen als voor het douchen. Als je het beschermende vetlaagje te vaak van je af wast, stel je je huid weerloos bloot aan de omgeving en als stinkende bacterieën dan een aanval doen, ruik je nog sterker als je zweet. Een vicieuze cirkel.

handhygiëne
handhygiëne

Persoonlijk pas ik hier al heel veel van toe: quasi elke morgen de kamers luchten, in plaats van houten, plastieken/melamine snijplankjes gebruiken, vaatdoeken en sponsjes tijdig vervangen, bad-, bed- en keukenlinnen wassen op minimum zestig graden, handen wassen zowel na toiletgebruik als vòòr (de bereiding van) het eten, het gebruik van handcrèmes, groente en fruit wassen, voedsel ontdooien in de koelkast en niet op het aanrecht. Om er maar enkele te noemen. Maar ook ik leer hier natuurlijk graag in bij. Dit boek gaat dus over méér dan darmen. Ik bracht het mee van de bibliotheek, en omdat het werkelijk zo’n eye opener is en blijvend interessant, heb ik het meteen on line besteld. Voor ieder die begaan is met eigen gezondheid èn die van anderen.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Vond je dit artikel interessant? En heb je er iets uit geleerd? Of heb je zelf ook nog tips (andere interessante boeken/eigen toepassingen)?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~ Interessante links ~

Zo hou je je snijplank schoon -> Toch houten snijplanken? Lees hier de tips hoe deze hygiënisch schoon te houden.

 

2 gedachten over “De charme van je darmen

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.