Creaties

Project life 2016

[hoe ik de papieren afvalberg wil verkleinen door creativiteit]

Hier thuis op onze Regenboog heb ik nog een stapel onaangeroerde wenskaartjes, een verzameling van jaren. Kaartjes die ik heb gekregen of gekocht. Of kaartjes die anderen me hebben gegeven, omdat ze er zelf verder niets mee deden. Knutselmaterialen – ook die – van ooit begonnen hobby’s voor uren vol papierplezier. Ik wilde wel eens opnieuw iets gaan doen met al dat hobbymateriaal. Zo ben ik beginnen rondneuzen en kwam ik uit op Project Life en ik dacht “YES! Dat is het.” Het deed me op het eerste zicht zo’n beetje denken aan scrapbooking, maar er is toch een verschil.

Project life versus Scrapbooking

Bij scrapbooking wordt er gestart van één  foto of een kaartje, wat dan in zo’n scrapbook (of plakboek) wordt gekleefd en waarrond er verder wordt gewerkt. Het afwerken kan gebeuren met gekleurd papier, papier met een motief als achtergrond, stickers, leuke quotes, kleefletters, speciale scrapbook materialen. Bij Project life wordt er gewerkt met een map met insteekhoezen.

Hiermee kan je vele richtingen uit. Kaartjes, foto’s, toegangstickets, treinkaartjes van een leuke uitstap, die éne bijzondere postzegel van een vakantiekaartje, tijdschriftknipsels… Je kan dit aanvullen met eigen creaties: iets zelf getekend/-geschilderd/-geknutseld, een gedroogd klavertje vier, iets anders uit je herbarium, een inspirerende quote, een leuke krantenkop, noem maar op.

Je kan ook tekst – al dan niet in zo’n tekstballonnetje – toevoegen. Zelfgeschreven of afgedrukte teksten,  met kleefletters, letters die je met de dymo label writer maakt, keuze genoeg. Het leuke hieraan is vooral dat de ideeën als vanzelf komen eens je ermee begint. Ik start meestal van een basisidee en bouw daar zo op verder. Tip: Vind je wel het juiste formaat voor je Project life map maar staat de omslag je niet aan, overtrek deze dan met (zelfklevend) kaftpapier waarvan de print je wel bevalt.

Project life: werken volgens thema

Het idee achter Project life is: het verzamelen van herinneringen voor later. Maar ik zag het iets breder, dus ben ik beginnen harken in m’n eigen ideeën. Het leek me daarbij leuk, om te gaan werken rond elke maand van het jaar en per maand een tijdloos thema uit te kiezen. Kaartjes bestaan er immers voor elke gelegenheid. Omdat ik hiermee ben begonnen in maart, de maand waarin de lente begint, heb ik ook gekozen voor dat thema. Denk dus: nieuw leven dat ontwaakt, de eerste lentebloeiers, af en toe nog een maartse bui.

Lente staat voor mij ook gelijk met alles wat zacht is: pasteltinten, de stilte (vòòr het druk gonzende gezoem van de zomer), een bakje troost :-), alles wat rust uitstraalt. Ik liet me ook inspireren door tijdschriften, wat daarin zoal wordt geschreven over een bepaald thema en welk fotomateriaal daarvoor wordt gekozen.

Terwijl ik dan zo kaartjes en knipsels uitzocht die binnen dit thema pasten, kwamen als vanzelf de ideeën voor de komende maanden. Ik ben daarop een aantal verzamelmapjes beginnen aanleggen.  Voorin elke verzamelmap, noteerde ik een index met naast elke maand het thema. Ik voegde notities toe, ideeën die bij me opkwamen en ook de kaartjes/knipsels begon ik over die mapjes te verdelen in van die plastiek L-mapjes. Maar laat ik vooral beginnen bij het begin, m’n Project life van deze maand.

Project life: stappenplan van 1 tot 5

Stap 1: ik zocht eerst enkele kaartjes en knipsels uit, passend bij het thema (= lente).

kaartjes volgens thema
kaartjes volgens thema

Stap 2: ik sorteerde en schikte alles wat bij elkaar paste (naar kleur/onderwerp/gelegenheid…).

Stap 3: waar nodig, sneed ik het kaartje of knipsel op maat en schoof het vervolgens in de insteekhoezen. Dit gaf me al een mooi beeld van hoe het er zou kunnen uitzien.

op maat knippen
op maat knippen

Stap 4: ik zocht bijpassende materialen uit (stickers/knipsels uit tijdschriften/gekleurd papier als achtergrond/quotes/…).

Stap 5: ik werkte het geheel af.

Project life: de eerste resultaten

Met deze eerste pagina’s was ik toch wel enkele uren zoet. Tijdschriften uitpluizen, pas- en knipwerk, nog eens herschikken tot het gewenste resultaat. Maar voor de eerste keer, ben ik hiermee best tevreden. Hier en daar dient nog een beetje finetuning te gebeuren, een titel voor de map, nog wat achtergronden verzorgen en hier en daar teksten toevoegen maar wel erg leuk om te doen! M’n nieuwe hobby is dus geboren :-).

Project life: gebruikte materialen

Vooraf nog even de bemerking, dat ik hier vooral nìet teveel geld aan wilde uitgeven, aan deze nieuwe hobby. Ik ging in de eerste plaats op zoek naar wat ik nog had aan materialen (en dat is nog heel wat). Voor deze versie van maart, heb ik enkel de map en nog enkele stickers aangekocht omdat ik al de rest al had.  De map, die zo’n afgrijselijk ouwerwetse print had,  doopte ik in een nieuw jasje met zelfklevende kastenfolie (nog ergens in een kast 🙂 ). Wil je beginnen met zo’n Project life, maar twijfel je of dit iets voor jou is, dan zijn er een aantal goedkopere manieren waarop je aan basismaterialen kan geraken. Hierna geef ik je alvast enkele tips.

Map: Een map heb je in elk geval nodig. Het formaat dat ik zocht, komt van Ava Papierwaren. Daar kan je ook de insteekhoezen achteraf nog bijkopen. Maar ook bij Hema vind je mappen voor Project life. Of kies bijvoorbeeld een foto etui.

Kaartjes: Deze had ik nog liggen (lang leve recycling!). Vraag bijvoorbeeld aan vrienden en familie, die anders hun wenskaarten weggooien, om deze voortaan voor je bij te houden. Ook de talloze kerst- en nieuwjaarskaarten die naar bedrijven worden gestuurd kunnen hiervoor dienen.

Stickers: Action/Hema/via hobbybeurzen/Vanderstockt/Wibra/Zeeman… Bij Ava Papierwaren, Pipoos of bijvoorbeeld Flying Tiger en Anando vind je dit ook, maar dan mag je je op het einde van de rit al gauw aan een hoger prijskaartje verwachten. De ervaring heeft me ook geleerd, dat on line bestellen meestal duurder uitdraait en ik ga ook nog altijd liever naar een ‘echte’ winkel, of naar zo’n hobbybeurs (drievoud hoera voor hobbybeurzen 🙂 ).

Gekleurd papier: van (cadeau)verpakkingen/papieren draagtassen/taartendozen/schoendozen/de kartonnen verpakking van tissues/verpakking van droge etenswaren/enveloppen van gekregen kaartjes/labels die aan kleding of schoenen hangen/servetten/uit gratis flyers of reclamefolders…

Andere: Als basis, heb je al zeker nodig: een snijmat –  schaar – lijm – potlood met gom en potloodslijper en tot slot een liniaal. Wil je hierin verder gaan, denk dan bijvoorbeeld ook aan een cirkelsnijder, -stempels,  – embossingmaterialen – ponsstempels, een fantasieschaar (waarmee je kartelranden kan knippen) en zo meer. Alles hangt er natuurlijk van af, hoeveel je hieraan zelf wil- of kan uitgeven.

basis benodigdheden
basis benodigdheden

Project life: doel

De bedoeling, of het doel dat ik met Project life voor ogen houd is om zoveel mogelijk te recycleren aan kaartjes/hobbymaterialen/verpakkingen. Daarnaast wil ik hiermee een moodmap aanleggen, ik vergelijk het een beetje met zo’n moodboard maar dan in een map.  Ik ben ook ooit begonnen met zo’n schriftje, waarin ik dan leuke quotes verzamelde en dat ik ook nog regelmatig inkijk en aanvul. Project life is het nieuwe idee dat ik graag hieraan wil vastkoppelen. Ik heb alvast de smaak te pakken, om hiermee verder te gaan. Straks een nieuwe lente, een nieuwe start zeg maar.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

10 gedachten over “Project life 2016

  1. Hilde, dit is inderdaad erg leuk om te doen! Ik heb dit heel veel jaren gedaan. Maar de laatste jaren zit ik sloot. Ik werkte met mappen waarin je zowel horizontale als verticale foto’s/kaartjes kon stoppen (op 1 blad). Maar ik vind ze nergens meer. Mocht jij ze ergens tegenkomen… geef je me dan een seintje? Thanks!
    Lieve groeten en het allerbeste!
    Hilde

    Like

    1. Hey Hilde 🙂 . Zulke mappen heb ik nog gezien bij de HEMA (maar dan wel enkel in A4 formaat). En inderdaad erg leuk om te doen, en zo inspirerend!

      Like

    1. Hello John. Welcome on this blog! For one or another reason I always forgot to reply to your reaction, apologies… Thank you for visiting here and for your positive feedback. I am so grateful that even English speaking readers find their way here.

      Like

  2. I’ve been surfing online more than 3 hours as of late, but I
    by no means found any fascinating article like yours. It is pretty price enough for
    me. In my opinion, if all webmasters and bloggers made just right content as
    you did, the net might be much more helpful than ever before.

    Like

    1. Many thanks, Kiersten, for your positive feedback. I somehow overlooked your reaction here, my apologies for replying so late. It is very motivating to me when readers are so positive, as you are. I am so grateful that – although I do not (yet…) write in English, English speaking readers find their way to my blog. Always welcome here. There’s more creativity to follow 😉

      Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.