Creaties

Nog ergens in een doos: het fotoboek

Nog ergens in een doos‘ gaat over die hobby’s, die ik al een tijdje uit de doeken wil doen.  Je kon er eerder hier iets over lezen. Deze keer wil ik het hebben over de fotoboeken die ik tot hiertoe heb gemaakt.

Sinds enkele jaren giet ik alle gemaakte foto’s (fototoestel/smartphone) in zo’n heus fotoboek. De titel van zo’n album kies ik dan volgens de gelegenheid: Vakantieboek/Jaarboek/Portfolio. Dit jaar wil ik wel eens gaan experimenteren met de verschillende on-line fotoboek services. Maar eerst iets over die fotoboek service, die ik als ouwe getrouwe al sinds jaar en dag gebruik. Omdat het nu zo de gewoonte is, en ik er dus mee vertrouwd ben, met al die toeters en bellen, waardoor zo’n fotoboek nèt dat tikkeltje meerwaarde- en persoonlijke aankleding krijgt.

Hoe een fotoboek tot stand komt

Als voorbereiding op zo’n fotoboek maak ik themamappen aan, die ik plaats onder de noemer ‘Afbeeldingen’ en het jaartal op m’n laptop. Bijvoorbeeld: 2016 en daaronder respectievelijk de mappen Pasen – Kerst – Verjaardagen – Vakantie – Uitstappen – Hobby. Terwijl ik dan zo de foto’s daarnaar versleep, vorm ik al een bepaald idee, welke foto’s ik bij elkaar zal plaatsen. Het fotoalbum wordt steeds in chronologische volgorde gemaakt, volgens de datum van elk van die gebeurtenissen. Ik bedenk er al achtergronden bij, de teksten die ik erbij ga plaatsen, de omkadering en de afwerking. Er zit dus al een zeker concept in m’n hoofd, nog vòòr ik eraan begin.

Zo werk ik aan een jaarboek het hele jaar door: telkens er een gebeurtenis bij komt, voeg ik dit al toe aan het fotoalbum. Vervolgens slaag ik dit op, tot de volgende gebeurtenis. Op het einde van het jaar is m’n fotoalbum zo quasi klaar voor druk. Overigens leuk om als (eindejaars)geschenk te geven aan (groot)ouders, zo’n jaaralbum.

Fotoservice: de voordelen

Het voordeel van de Kruidvat Fotoservice is dat het heel gebruiksvriendelijk is opgevat, alles wijst zo’n beetje zichzelf uit. Het aanbod aan achtergronden is ruim (van effen kleuren tot thema’s als texturen/seizoenen/steden/patronen…). Zo ook de vele soorten omkaderingen, lettertypes, sjablonen, cliparts. Per pagina kan je het aantal foto’s kiezen – met of zonder tekstruimte –  wat dan al op voorhand zorgvuldig is uitgelijnd door de tool ‘indelingen’. Met andere woorden: alles is aanwezig voor het gebruiksgemak van de maker.

Zelf aan de slag? Hier volgen alvast enkele tips.

 • Geef foto’s met felle kleuren een donkere achtergrond: zo komen die felle kleuren het mooist tot hun recht.
 • Wil je een kader rond een foto,  kies dan een kader waarvan de kleur terug te vinden is in de foto’s zelf.

  donkere achtergrond voor kleurrijke foto’s + kleur kader
 • Groepeer bijvoorbeeld foto’s waarin één bepaald kleurenthema terugkomt.

  thema 'black & white'
  thema ‘black & white’
 • Of nog: kies een achtergrond in dezelfde kleurtinten als de foto’s.

  achtergrond in dezelfde kleur
 • Maak het niet te druk énerzijds, maar laat anderzijds ook niet teveel lege-/witruimtes. Vul zo’n witruimte bijvoorbeeld op met een sjabloon of clipart.
 • Ook mooi: 1 foto verspreid over twee pagina’s, en eventueel deze vervagen als achtergrond voor kleinere foto’s. Vooral panorama foto’s lenen zich hier goed toe.

  foto verdeeld over twee pagina’s, achtergrond (textuur) zelfde kleur als foto
 • Extra: voeg er af en toe een foto tussen in Sepia, dit geeft een mooi, nostalgisch effect. Mooi voor bijvoorbeeld een familiealbum, bij een (huwelijks)verjaardag of -een jubilieumviering.
 • Zorg steeds voor ruimte tussen de foto en de rand van het album. Een foto die helemaal op de rand ‘plakt’, oogt niet echt mooi (= een beginnersfoutje dat ik al eens maakte *oeps*).

  foute boel: foto tot vlak tegen de rand
 • Bij een vierkant fotoalbum, zijn de mogelijkheden meer beperkt tegenover een rechthoekig fotoalbum. De éne foto is immers ‘liggend’ (ofte landscape), de andere ‘staand’ (ofte portrait). Houd daar rekening mee.
 • Kies enkel voor ‘glans’ kwaliteit bij de ontwikkeling, als elke foto echt àf is. Zijn er foto’s bij van mindere kwaliteit, dan heeft dit weinig zin.
 • Voeg eens een bladzijde in, enkel met tekst en speelse elementen.

  bladzijde met tekst en speelse elementen – thema Spanje
 • Wees creatief en durf te experimenteren: niets is immers definitief, zolang je niet op de knop ‘versturen’ drukt.
 • Handig: plaats de titel van het album ook op de rug ervan, handig om later in de kast het juiste album terug te vinden.
 • Ook leuk: een laatste bladzijde met de samenvatting/herhaling van het hele album in mini-foto’s.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Maak jij ook zelf fotoboeken? En welke fotoservice geniet jouw voorkeur?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.