Dag boek

# Book Challenge 2016 – update N° 2

Verbeelding Book Challenge

Tweede update rond de Verbeelding Book Challenge, waaraan ik dit jaar meedoe. Wil je weten wat deze Book Challenge zoal inhoudt? Kijk dan even bij Kathleen van Verbeelding, die dit mooie initiatief lanceerde. M’n eigen update vind je hier.

5. Een humoristisch boek

Auteur: Polly Williams
Titel boek: Sophie met vleugels

Sophie met vleugels

 

Chicklit is het genre literatuur dat af en toe moet kunnen vind ik. Het is heerlijk relax, lekker luchtig en ontspannend. Zelfs als het over een minder toegankelijk onderwerp gaat. Precies dat laatste maakt deze ‘Sophie met vleugels’ zoveel origineler dan de andere gekende chicklit literatuur (Sophie Kinsella/Jill Mansell/Cathy Kelly…).

Samenvatting:

Na een dodelijk verkeersongeval, na een avondje stappen met haar beste vriendin Jenny, aanschouwt Sophie alles verder vanuit de hemel. Als engel volgt ze elke verdere stap in het leven van diegenen die het dichtste bij haar staan: haar man Ollie, zoontje Freddie en haar beste vriendin Jenny. Maar ook hun kat Ping Pong (de naam alléén al) speelt hierin een voorname rol. Telkens ze in haar hoedanigheid als ‘geestelijke verschijning’ langsheen Ping Pong passeert, schrikt deze op één of andere manier op.

Sophie wil dat Ollie nog gelukkig wordt met een andere vrouw en stelt alles – dat binnen haar macht ligt – dan ook in het werk om dit waar te maken. Het boek is daarbij erg humoristisch opgevat, het maakt je van de eerste bladzijde nieuwsgierig om verder te lezen. Maar ook ontroerend, thema’s als machteloosheid, liefde, intermenselijke relaties, verborgen ge-hei-men,  en niet in het minste geloof in het spirituele komen hier ruim aan bod. Meer dan eens verscheen er een brede lach op m’n gezicht, terwijl ik het zo aan het lezen was. Erg ontspannende lectuur, zeker weten! En een zéér happy ending.

Omdat dit toch ook een spiritueel kantje heeft, komt dit boek tevens in aanmerking voor 11. Een boek waarin geloof/spiritualiteit centraal staat.


6. Een briefroman (een boek geschreven in brieven of e-mails)

Auteur: Helene Hanff
Titel boek: 84 Charing Cross Road

Charing Cross Road 84

Samenvatting:

Helene Hanff (N.Y.) correspondeert in de late jaren ’40 met de boekhandel ‘Marks & Co’, gelegen 84 Charing Cross Road, London, over boeken die ze heel graag wil vinden. Ze doet dat met Frank Doel, één van de medewerkers, maar op termijn ook met diens vrouw Nora, en Cecily. Al gauw bloeit daaruit een genegen vriendschap. Als dank voor de unieke boek exemplaren, die ze van Marks & Co krijgt toegestuurd, bezorgt Helene hen voedselpakketten. Met Kerst sturen ze elkaar ieder jaar opnieuw de beste wensen.
Af en toe geeft Helene, Frankie (Frank Doel) ook wel eens een veeg uit de pan, als het haar toegestuurde boek haar verwachtingen niet inlost.

Een boekje in briefvorm, dat zò is uitgelezen. Vooral wie echt héél véél weet over literatuur, en zeker de klassiekers, zal dit bekoren. Mijn parate kennis over vermelde (en gezochte) werken, reikte niet verder dan Shaw en Jane Austen. Al het andere dat wordt vermeld, toverden één groot vraagteken bij me (Helene Hanff houdt dan ook enkel van – engelse –  non-fictie, zoals de bijbel, woordenboeken, proza en gedichten). Mooi ook: de omschrijving van de mooi ingebonden exemplaren van die o zo unieke boeken, die Helene Hanff zo doorheen de jaren wist te verzamelen.

Kortom: vlot geschreven, en snel uitgelezen.

15. Een boek geschreven door een auteur met Aziatische roots

Auteur: Khaled Hosseini
Titel boek: Duizend schitterende zonnen

Duizend schitterende zonnen

 

Samenvatting:

Mariam, een jong meisje van 15, vlucht op een dag weg van haar mama, Nana, uit de bergen, weg van een armzalig (maar wel gelukkig, zo zal later blijken) bestaan. Ze gaat op zoek naar haar vader, Jalil, in de stad Kabul, waar ze hoopt op een beter leven, in diens mooie villa, omringd door al haar halfzussen en halfbroers. Dat verhoopte leven valt al gauw in puin, wanneer ze op een avond wordt geroepen, gezeten rond een tafel met haar sprakeloze vader, en diens drie wettige echtgenoten. Dan krijgt ze te horen dat ze wordt uitgehuwelijkt aan de dominante en ziekelijk jaloerse Rasheed, die geen sprankel tegenspraak duldt, en meer dan eens zijn gezag laat gelden door gewelddadigheid.

Mariam kan hem echter niet de zoon schenken waarop hij had gehoopt. Daarin komt verandering, wanneer Layla in hun beider leven komt. Zij is de dochter van de buren, die door Rasheed gered wordt vanonder het puin, na een raketaanslag waarbij Layla beide ouders verliest. Hij neemt haar op in ‘zijn’ huis, en van Mariam wordt verwacht dat zij voortaan ten dienste van Layla zal staan. Hierdoor ontstaat echter een zekere rivaliteit tussen beide vrouwen, en Mariam stelt haar eigen wetten jegens Layla. Maar gaandeweg ontdekken ze, dat ze elkaar meer nodig hebben dan verwacht. Wat daaruit groeit, is wonderwel een mooie vriendschap tussen beide vrouwen.

Een roman die zowel aangrijpend als beklijvend nazindert, met een prachtige omschrijving van een bezet Afghanistan. Je voelt zò mee met de personages en hun veerkracht en dàt is toch wel het talent van een groot schrijver! Khaled Hosseini wordt dan ook zeer terecht een meester verteller genoemd. Ik heb dit zeer graag gelezen, en ongetwijfeld is dit niet het laatste boek, dat ik van deze auteur zal hebben gelezen.

26. Een boek dat springt tussen verschillende tijdsperiodes (heden en verleden, verleden en toekomst, heden en toekomst, verleden en nog verder verleden…)

Auteur: Emily St. John Mandel
Titel boek: Station elf

Station Elf

 

Samenvatting:

De avond dat Arthur Leander, beroemd filmster en acteur, zijn stuk over Shakespeare’s ‘King Lear’ opvoert, sterft de acteur aan een hartaanval. De personages uit het toneelstuk zijn op één of andere manier met elkaar verbonden. Eén van hen is Kirsten, getuige van Arthurs dood, die knipsels over hem verzamelt en twintig jaar later rondreist met het Reizende Symfonie Orkest en eveneens stukken rond Shakespeare wil verspreiden. Dit alles onder het motto ‘Overleven alleen is niet genoeg’, wat dan blijkt weggeplukt uit ‘Star Trek’.

Kirsten hoorde immers tot de weinigen, die de Georgische Griep heeft overleefd, een pandemie die was begonnen de avond van Arthurs dood. De auteur wisselt scènes van vòòr de pandemie af met overlevingssènes van erna. Veel draait rond de intermenselijke relaties tussen de verschillende personages en hun overlevingsdrang. Een vliegtuigveld verwordt daarbij tot een volwaardige leefgemeenschap, allemaal erg surreëel.

Het heeft even geduurd, vooraleer ik in het verhaal kwam, vooral door die sprongen die worden gemaakt tussen heden, verleden en toekomst. Het boek heeft voornamelijk iets van een apocalyptische sfeer: de wegen en dorpen waarlangs het Orkest reist, zijn stille getuigen van vernieling en verlating. Niet echt m’n ding, om eerlijk te zijn, waardoor het me veel moeite kostte om m’n aandacht in het boek te houden. Maar wel eens iets anders. En dus in zekere zin een verrijking. Knap geschreven wel!

4 gedachten over “# Book Challenge 2016 – update N° 2

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.