Creaties

#Kookboekweek – Puur eten 2

#kookboekweek | Julienne

De #Kookboekweek is een initiatief dat werd gelanceerd door Sofie van Fiekefatjerietjes en  Silke van de blog Julienne. Meer weten over het concept? Klik dan hier even door. Ik vind dit zo leuk, dat ik met plezier een tweede keer deelneem. En wie weet volgen er nog…

Mijn keuze: Puur eten 2Pascale Naessens. Het heeft lang geduurd, eer ik was overtuigd van de boeken van Pascale (Naessens). Iets dat zoveel succes heeft, en een echte hype wordt, heeft bij mij meestal het omgekeerde effect. Met andere woorden: dat is voor mij reden genoeg om daar net nìet in mee te gaan. Maar dit was anders.

Het was op een avond, dat ik in één van de gebruikelijke supermarkten m’n boodschappenronde deed. En daar stond het, in rode prijs, het ‘Puur eten 2’ Kookboek. Ik heb even getwijfeld maar dan toch beslist om het mezelf cadeau te doen. En dat heb ik me heus nog niet beklaagd. Recepten vol goede groenten, recepten met vis, -schaaldieren, zelfs met zeewier, maar ook met vlees, -kaas en desserts (véél met blauwe bessen).

bloemkool uit de oven (pag. 151)

Zo’n bloemkool uit de oven klaargemaakt en dan in z’n geheel op tafel gezet, zodat ieder er een eigen portie kan uitscheppen, dat was nieuw voor me. De bloemkool is op deze manier ook niet helemaal plat gegaard. Wat deze bloemkool ook zo bijzonder maakt, is het op smaak brengen met kruidenolie die wordt gemaakt met olijfolie, ras el hanout en zwarte peper.

Voordeel nummer twee: met wat er overblijft, kan er nog een tweede recept met bloemkool uit datzelfde boek worden gemaakt (zie volgende). Daartoe maakte ik eerst met de rest van de bloemkool puree, wat onder die vorm dan makkelijk kon worden ingevroren tot een volgende gerecht.

Tip: Bloemkoolroosjes geblancheerd invriezen is dan weer niet aan te raden maar in de vorm van puree geen enkel probleem.

gehakt met bloemkoolpuree en tomaten (pag. 114)

Ovengerechten vind ik zo’n heerlijkheid in de herfst en winter. Alles in één schotel, en smullen maar. Smullen, dat was het hier zeker ook. Snel klaar, omdat ik de bloemkool al eerder had gegaard in de oven (zie vorige). Voor zo’n moment dat een dag eens wat minder is geweest, en je gewoon verlangt naar een maaltijd die niet teveel moeite kost. Lekker!

parmezaanchips met zaadjes (pag. 124)

Dit supermakkelijke recept trok meteen m’n aandacht, te weten dat ik een grote kaasliefhebber ben. De combinatie met de zadenmengeling was nieuw voor me. Intussen kwam ik hierop al enkele varianten tegen in andere kookboeken/kooktijdschriften. Een leuk idee als apéro hapje bijvoorbeeld.  Of voor een kleine honger ’s avonds voor televisie. Bovendien is dit in no time klaar. Waarschuwing: kan verslavend werken 😉 .

parmezaanchips met zaadjes
parmezaanchips met zaadjes

eendenborst met kersen (pag. 108)

Eendenborst vind ik een lekkernij, gerookte eendenborst als voorgerecht met de feestdagen of zoals hier als hoofdgerecht. Deze combinatie met kersen kende ik nog niet, gewoonlijk gaat dit samen met peertjes in rode wijnsaus, of met appelsiensaus. Bij het recept uit ‘Puur eten 2’  komt er geen extra saus aan te pas, noch enig bindmiddel, wat dan ook volledig kadert in de ‘Pure keuken’ filosofie van Pascale Naessens.  In het recept stonden er geen aardappelen bij, maar ik vond deze er wel lekker bij smaken. Dus daar heb ik wel enigszins van afgeweken. En hoe ‘rosé’ het vlees wordt bereid, dat is ook volgens eigen voorkeur natuurlijk.

eendenborst met kersen
eendenborst met kersen

kikkererwtenpuree met groenten (pag. 162)

Kikkererwten heb ik al enkele keren bereid, in combinatie met andere groenten, op onze veggie dagen. Deze combinatie van groenten op een taartje van kikkererwtenpuree (die maak je in de blender) had dus iets vernieuwend voor me.  En ook dat heeft gesmaakt. In plaats van rode paprika heb ik wel tomaat gebruikt, en de rode ui had ik deze keer vervangen door sjalot. Maar lekker, ècht wel!

Tip: Heb je – net zoals ik – geen ringvorm om zo’n taartje te vormen, schep dan de kikkererwtenpuree in een rond schaaltje.  Plaats vervolgens het bord bovenop het schaaltje, keer om, schud even, neem het schaaltje van het bord. Schep de groenten er bovenop, klaar!

kikkererwtenpuree met groenten
kikkererwtenpuree met groenten

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Doe jij ook al eens graag mee met de #Kookboekweek?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

 

 

 

 

 

5 gedachten over “#Kookboekweek – Puur eten 2

  1. Leuk verslag! ‘Puur eten’ is een boek dat ik niet snel zelf zou kopen, maar ik ga het misschien wel eens lenen in de bib. De vlees- en visgerechten spreken mij totaal niet aan, maar zo te lezen staan er we verrassende groentegerechten in!

    Geliked door 1 persoon

  2. Ik liet de kookboeken van Pascale Naesens ook altijd staan in de winkel, om dezelfde reden die je hier boven schrijft. Maar nu kreeg ik Puur eten 1 en 2 cadeau als nieuwjaarsgeschenk … Na het lezen van de beginteksten en het doorbladeren van haar recepten heb ik toch het gevoel dat het klopt wat ze schrijft. Leuk ook om jou blogbericht te lezen, ik ga binnenkort ook aan de slag!

    Like

    1. Oh wat leuk dat je ook gaat meedoen binnenkort. Het is een gelegenheid, om kookboeken die anders misschien wel in de kast blijven staan, nu ook te gebruiken. En ja, Pascale Naessens schrijft wel degelijk met kennis van zaken. 😉

      Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.