Creaties·Welzijn

December: denk gember (+ recepten)

Dit zijn de dagen rond warmte en gezelligheid, wanneer we elkaar opzoeken, een lang uitgesteld bezoekje brengen, eindelijk eens kunnen bijpraten met de éne en de andere vriendin. Kortom: tijd maken voor wie onze tijd waardevol maakt. En dit alles in het goede gezelschap van hartverwarmende drankjes, dito hapjes, een lekkere home made cake of koek met verwarmende specerijen, want die doen ons werkelijk goed.

Zo een specerij is gember. Denk dus gember voor December.  Maar ook in de andere (koude) maanden komt deze specerij goed van pas. Gember heeft een antibacteriële werking en bestrijdt virale infecties. Het is slijmoplossend en stimuleert het immuunsysteem. Van gember is ook bekend, dat het soelaas brengt bij zowel keelpijn als bij griep. (BRON: GezondNu – editie December 2015)

Gember: hoe bewaren?

Verse gember kan je makkelijk in het vriesvak bewaren. Snijd daartoe de gember in stukjes van zo’n 5 cm. Als je dan verse gember nodig hebt, haal dan gewoon zo’n stuk uit het vriesvak en rasp hem nog bevroren.

Gember: de recepten

Wortel gemberkoek

home made wortel gemberkoek
home made wortel gemberkoek

Ik bak er graag wat van 🙂 . Alleen ontbreekt het me al eens aan tijd daarvoor. De kerstvakantie nù is dus de ideale gelegenheid om nog eens zo’n heerlijke cake (of koek, zo je wil) te bakken. Ik vertrek meestal van een quatre quarts recept, en pas dit aan, naargelang de ingrediënten die ik daarin wil verwerken.

Benodigdheden

  • een langwerpige ovenschaal/bakvorm
  • 250 g zelfrijzende bloem
  • 250 g boter
  • 4 eieren
  • 150 g geraspte wortelen
  • 50 g  rozijnen
  • 50 g  kokospoeder
  • 1,5 kl gemberpoeder
  • 1 kl kaneelpoeder

Hoe maak je het?

  1. Leg een vel bakpapier in de ovenschaal/bakvorm.
  2. Scheid eiwit en eigeel van elkaar.
  3. Klop het eiwit stijf.
  4. Laat de boter smelten.
  5. Neem een mengkom.
  6. Vermeng hierin de boter met de zelfrijzende bloem tot een smeuïg geheel.
  7. Voeg het eigeel hieraan toe en meng dit verder.
  8. Schep hieronder de overige ingrediënten (geraspte wortelen/rozijnen/kokospoeder).
  9. Voeg gember- en kaneelpoeder toe.
  10. Tot slot: voeg het stijfgeklopte eiwit toe. Schep dit er langzaam onder.
  11. Schep het deeg over in de ovenschaal/bakvorm.
  12. Laat zo’n 30 tot 45 minuten bakken in een (voorverwarmde) oven op 180°C.
  13. Laat nog even afkoelen, zo’n 10′.
  14. Werk af met een kerstsjabloon en bloemsuiker.

Flan met clementines en gember

BRON: Zoom gezondheid – editie herfst/winter 2012

flan met clementines en gember
flan met clementines en gember

Benodigdheden (voor 3 porties)

  • 4 bio clementines – hiervan heb je ook de zeste nodig
  • 40 cl melk
  • 1/2 zakje vanillesuiker (of  vervangend) (*)
  • 2 eieren
  • 75 g suiker (of suikervervangend)
  • 1 kl gemberpoeder

Hoe maak je het?

  1. Vermeng de eieren, de suiker (of suikervervanger) en het gemberpoeder in een mengkom.
  2. Breng de melk aan de kook.
  3. Voeg hieraan de zeste en de vanillesuiker (*) toe.
  4. Laat gedurende 10′ verder koken op een zacht vuur.
  5. Voeg de melk toe aan het mengsel (zie 1.) en roer goed onder elkaar.
  6. Vul met het mengsel de ramequins of andere ovenvaste schaaltjes.
  7. Plaats de ramequins in een ovenschaal, en giet water in de schaal, tot de ramequins voor 2/3e onder staan.
  8. Laat gedurende 45 minuten in de (voorverwarmde) oven op 180° C au bain marie garen.
  9. Laat de flan afkoelen.
  10. Pel de clementines en ontdoe van alle witte velletjes en/of pitjes.
  11. Verdeel stukjes clementine over de flans.
  12. Serveer op kamertemperatuur.

w-EET-je: Citrusvruchten zitten boordevol vitamine C. Ze geven bovendien een heerlijk parfum aan gerechten. De voedingsstoffen die in citrusvruchten zitten, worden evenwel het beste opgenomen, wanneer je ze na het pellen meteen opeet.

Verse gemberthee

BRON: Libelle – editie 17 december 2015

verse gemberthee met honing
verse gemberthee met honing

Benodigdheden

  • 1 L water
  • 5 cm verse gemberwortel
  • het sap en de zeste van 1 bio citroen
  • honing

Hoe maak je het?

  1. Rasp de gember.
  2. Doe dit samen met het citroensap en de -zeste in een theepot.
  3. Breng het water aan de kook.
  4. Giet in de theepot en laat zo’n 10′ trekken.
  5. Zeef het mengsel in een steelpan met schenktuit.
  6. Spoel de theepot om met heet water.
  7. Giet de gezeefde thee terug in de theepot.
  8. Breng op smaak met honing.
  9. Schenk uit en…geniet.

Feestelijke gemberthee

BRON: GezondNu – editie December 2015

feestelijke gemberthee
feestelijke gemberthee

Benodigdheden

  • gemberthee uit een zakje
    (Deze vind ik heerlijk: biologische ginger lemon met gember, citroenschil en pepermunt van Yogi Tea.)
  • een appel
  • steranijs
  • een kaneelstokje

Hoe maak je het?

  1. Breng water aan de kook.
  2. Giet het water op het theezakje.
  3. Laat de thee trekken, volgens de aanwijzing op de verpakking.
  4. Haal het theezakje eruit.
  5. Snijd van de appel 1 schijfje (voor 1 kop thee).
  6. Haal eventueel met een kerstsjabloon een vorm uit het schijfje appel.
  7. Schenk de thee in een kopje of theeglas.
  8. Leg het schijfje appel er bovenop.
  9. Voeg het kaneelstokje en de steranijs toe.
  10. Laat nog even verder trekken.
  11. Het schijfje appel kan je eventueel nog ‘versieren’ met een snuifje kaneelpoeder.
  12. Je feestelijke theedrankje is nu klaar.
  13. Lekker met een stukje wortel gemberkoek (zie eerdere recept).

w-EET-je over de gebruikte specerijen:
*** Kaneel is goed voor de bloedsuikerspiegel en -het cholesterolgehalte. ***
*** Steranijs maakt je krachtig en beschermt tegen griep en verkoudheid. ***

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

De smaak te pakken? Eerder deelde ik hier  en elders al enkele recepten met gember. Of heb je zelf ook nog recept ideeën met gember? Ook met vragen ben je natuurlijk welkom.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Extra w-EET-je over gember:
BRON: Zoom Gezondheid – editie lente/zomer 2014

Gember tegen misselijkheid. Sinds december 2013 is het antibraakmiddel Motilium enkel nog op voorschrift verkrijgbaar, maar volgens de Belgian Institute of Phytotherapy is ook gemberwortel heilzaam bij braakneigingen en alle vormen van misselijkheid (n.a.v. zwangerschap, chemotherapie, indigestie, reisziekte,…). Het heeft ook geen bijwerkingen. Deze wortel wordt overigens ook aangeraden door de Association of American Family Physicians en de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO). Gember neem je vers in, geraspt in een kop thee, of in poeder- of tabletvorm.

 

 

7 gedachten over “December: denk gember (+ recepten)

    1. Hey Niki. In het veggie restaurant, waar we samen geweest zijn, hadden ze inderdaad een hele lekkere versie van cheesecake met wortel. Dat receptje moet ik ook nog eens zien te achterhalen 🙂 .

      Like

  1. Hier ook een grote fan van gember! Ik heb ’t altijd in huis, en als ik er geen meer heb word ik een beetje lastig. Ik gebruik het vooral in hartige stoofpotjes, maar ook vaak in thee, of zelfs in een gebakje. Heerlijk verwarmend!

    Like

    1. Zo stoofpotjes met gember heb ik nog niet geprobeerd, is dan vooral in Aziatische stoofpotjes vermoed ik. En ja, heerlijk verwarmend inderdaad.

      Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.