Creaties

De herfst op ons bord

December is intussen een feit, met de kerstboom die nu elke huiskamer opvult met een warme gloed van lichtjes. Terwijl éénieder druk in de weer is met de voorbereidingen voor de Kerstdagen, zouden we haast vergeten dat het nog nèt geen winter is. Vandaar nog deze laatste knipoog naar de herfst, die ons heeft betoverd met z’n gouden- en bronzen tinten. Die kleuren komen ook terug in dit gerecht, een herfstquiche met butternut pompoen, walnoten en rozijnen. De herfst op ons bord dus, in smaak èn kleur.

herfstquiche
herfstquiche

Eerder maakte ik al quiche met prei en spekblokjes. De basis is telkens dezelfde, maar ik herhaal het hier graag nog even voor de liefhebbers.

Basis voor quiche:

  • 1 pak bladerdeeg (per quiche)
  1. Bekleed de ovenschaal/bakvorm met het bladerdeeg (inclusief het bakpapier).
  2. Doorprik het bladerdeeg.
  3. Knip het overbodige bakpapier rondom af.
  4. Bak het bladerdeeg voor, gedurende 10′ op 200°C.
  5. Wrijf lichtjes in met een weinig olijfolie, bak nog eens voor op 2′ op 200°C.

Ingrediënten beslag:

  • 2 eieren
  • 2 dl room
  • 1 dl melk
  1. Doe de ingrediënten in een maatbeker.
  2. Voeg hieraan peper & zout toe, eventueel nootmuskaat (opgelet: past niet bij alle quiches).
  3. Verwerk al deze ingrediënten in een maatbeker tot een homogeen mengsel.

Ingrediënten vulling herfstquiche:

  • 1/2 butternut pompoen, in blokjes gesneden (de schil mag eraan blijven)
  • 1 rode ui, grof gesneden
  • 1 handvol rozijnen
  • 1 handvol walnoten, fijner gehakt
  • enkele kerstomaten, gehalveerd
butternut pompoen, rode ui, rozijn en walnoot
butternut pompoen, rode ui, rozijn en walnoot
  1. Stoof de rode ui aan in  olijfolie, samen met de blokjes pompoen.
  2. Voeg na een tiental minuten de rozijnen en stukjes walnoot toe.
  3. Schep om en om.
  4. Neem van het vuur en laat even afkoelen.
  5. Schep het mengsel in de ovenschaal/bakvorm op het voorgebakken bladerdeeg.
  6. Giet hierover het beslag.
  7. Voeg nu de gehalveerde kerstomaten toe.
  8. Voor de kaasliefhebbers: eventueel kunnen ook verbrokkelde stukjes feta worden toegevoegd.
  9. Plaats in de oven en laat bakken gedurende 30 minuten op 200°C.
  10. Dien op en eet smakelijk!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Maak jij wel eens quiche klaar? En welke combinaties vind jij lekker?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.