Creaties·Wonen en méér

Pomander en ‘pommes’ anders

[Hoe je met Kerst op natuurlijke wijze geur en sfeer creëert.]

In deel 3 van de Kerstplanner schreef ik iets over natuurlijke decoraties. Een omzet in de praktijk kon dus niet uitblijven. Hier alvast twee simpele ideetjes, als decoratie in huis, voor op de feesttafel, of gewoon om een verlaten hoekje mee op te smukken. Hiermee breng je alvast kleur èn geur in je woonomgeving tijdens donkere winterdagen.

Citrus pomander

heerlijk geurende citrus pomander
heerlijk geurende citrus pomander

Wat heb je nodig?

  • appelsien
  • mooi feestelijk lint
  • kruidnagels
  • steranijs
  • kaneelstokjes
  • rijst (ongekookt)
  • E.O. (ofte Etherische Olie) van citrusachtigen zoals mandarijn, pomello
  • schaaltje dat niet poreus is, of bijvoorbeeld een nostalgisch bordje dat je bij de Kringwinkel op de kop hebt getikt
  • ook mooi, is een kandelaar waar je – in plaats van een stompkaars – zo’n pomander op legt

Hoe maak je het?

  1. Vul de schaal met de rijst, verdeel gelijkmatig.
  2. Smeer de appelsien in met enkele druppels van de E.O.
  3. Bind het lint errond. Maak er een mooie strik van.
  4. Prik de appelsien vol met kruidnagels.
  5. Leg op het schaaltje of -bord.
  6. Omring de pomander met steranijs en kaneelstokjes.
  7. Laat de pomander verder z’n werk doen, voor een heerlijk geurend Kersthuis.

Pommes ‘anders’

bevroren appelen
bevroren appelen

Pommes, of in het Nederlands appelen, vind je in vele soorten. Tijdens de Kerstperiode zijn ze vaak op de markt verkrijgbaar in kleinere formaten. Vaak wordt deze kleine appelsoort gebruikt in Kerstkransen. Het zijn die laatste soort appeltjes, die m’n voorkeur genieten voor dit decoratiestukje. Lees verder hoe.

Wat heb je nodig?

  • 3 tot 5 middelgrote appelen (liefst rode – ’t is immers Kerst)
    Tip: Een oneven aantal voor een decoratie is altijd het mooist.
  • stijfgeklopt eiwit
  • fijne suiker
  • kunstsneeuw
  • een schaal met opstaande rand, uit glas of keramiek

Hoe maak je het?

links: opgeklopt eiwit rechts: suiker
links: opgeklopt eiwit
rechts: suiker
  1. Rol de appel door het opgeklopte eiwit.
  2. Bestrooi vervolgens met de fijne suiker. Neem vast bij het steeltje en rol nog even verder door de suiker. Door het eiwit blijft de suiker kleven.
  3. Vul de (glazen) schaal met kunstsneeuw (hier: bonbonnière – vind je al eens op rommelmarkten of in de kringwinkel) .
  4. Schik hierin de appelen één voor één tot een mooi decoratief geheel.
  5. Vul verder aan met bijpassende deco.
  6. Je schaal met ‘bevroren’ appeltjes is nu klaar.

Met deze twee eenvoudige decoratietips, kan je straks alvast beginnen dromen van Kerst.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Info: De kleine kabouter figuurtjes op de foto, kreeg ik ooit met Kerst van een collega uit Denemarken. Dit zijn Nisse. Een mooie gedachte hierrond lees je hier.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.