Creaties·Welzijn

Cranberry koekjes als zonnig ontbijt

En ja, we zijn vertrokken. Granola heeft er een fan bij. Ondergetekende is Grote Fan. Alles begon met granola uit de kookpot. Op één week tijd was die erdoor gejaagd zeg, stel je voor! ’t Moet maar zo lekker niet zijn hé. En ik miste m’n granola. Tijd voor nieuwe dus. Deze keer waren de cranberry koekjes aan de beurt.  Die worden klaargemaakt in de oven. Lekker als snelle ontbijthap of als gezond tussendoortje. Dit is hoe ik ze heb klaargemaakt. Ben dus weer een ontdekking rijker 🙂 .

Benodigde ingrediënten

ingrediënten cranberry koekjes
ingrediënten cranberry koekjes
  • +/- 4 dl. soja melk (natuur) + ahornsiroop (of andere zoetmaker)
  • 250 g. havervlokken
  • 75 g. geraspte kokos
  • 100 g. gedroogde vruchten (hier: zachte cranberries ofte veenbessen, maar kan net zo goed met gedroogde vijgen/-abrikozen/-dadels/… volgens persoonlijke smaak)
  • 120 g. zaden & pitten (ik maakte een mengeling van chiazaad, blond lijnzaad en pompoenpitten)
  • 120 g. ongezouten noten (hier: cashewnoten)

Werkwijze

klaar voor de oven
klaar voor de oven
  1. Bekleed een  ingevette ovenschaal met bakpapier. Lekker handig om straks de koekjes er makkelijk te kunnen uithalen.
  2. Verwarm eerst op een zacht vuur de soja melk met de zoetmaker (ahorn-of agavesiroop/vloeibare honing…). Gebruik hiertoe bij voorkeur zo’n steelpan met schenktuit.
  3. Vermeng intussen de overige ingrediënten in een mengkom.
  4. Haal de sojamelk van het vuur en laat even afkoelen.
  5. Giet de sojamelk beetje bij beetje onder het mengsel en schep om en om.
  6. Schep nu het geheel over in de ovenschaal (zie 1.)
  7. Druk aan met de bolle kant van een eetlepel.
  8. Plaats in de  (voorverwarmde) oven op 130°C en laat zo’n 60 minuten bakken.
  9. Laat nog 15 minuten afkoelen.
  10. Snijd de gebakken granola in kleinere stukken, als koekje of als granola reep.
  11. Klaar. Smullen maar!
homemade cranberry haverkoekjes

Tip 1: Dit zijn geen harde koekjes, en kunnen dus makkelijk terug worden fijn geprakt met een vork. Op die manier kunnen ze eventueel met wat yoghurt worden vermengd, zoals de granola uit het eerdere recept.
Tip 2: Bewaar deze koekjes afgedekt in de koelkast. Zo blijven ze het langst goed.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

 

 

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.