Wonen en méér

De 7 slimste keukenoplossingen + recept

[Hoe je niet in de koopval trapt van de nieuwste keukengadgets]

Misschien ga je binnenkort samenwonen. En ben je nu op zoek naar een degelijke basisset als beginnende hobbykok. Bij je zoektocht zal je dan mogelijk al gemerkt hebben, dat het aanbod aan leuke kitchen tools steeds meer wordt uitgebreid. Het éne al wat nuttiger dan het andere. Soms ligt evenwel de oplossing gewoon binnen handbereik. Met wat creativiteit en een minimum aan inspanning, hoef je voortaan niet per se die nieuwste snufjes aan te kopen. Lees maar verder hoe. Ook voor wie al gesetteld is, kan dit tot nut zijn.

Proefondervindelijk ondervonden

  1. champignonborstel Champignons kuisen kan even makkelijk met een stukje keukenpapier, dat je vochtig maakt. De champignons zijn even grondig gekuist.
  2. borsteltje om in te vetten Een pan invetten lukt aardig met behulp van een houten spatel met een recht stuk. Dit verdeelt net zo goed de olijfolie over de hele oppervlakte. Het invetten van eten (bijvoorbeeld bloemkool in z’n geheel of een stuk gebraad) lukt dan ook weer, door met een koffielepel het kruiden-oliemengsel ofte marinade te verdelen en met de bolle kant van dat lepeltje het mengsel te verspreiden. Of dep entueel verder in, met een stukje keukenpapier.
    spatel met rechte zijde
    spatel met rechte zijde

     

  3. bakvormen Als bakvorm kan je net zo goed een ovenschaal gebruiken. Die bestaan er ook in verschillende vormen: langwerpig, rond of vierkant. Leent zich zowel voor gebak, ovenschotels, gratins of bijvoorbeeld een ovenheerlijke quiche.
  4. kruiden Vele- van de kruidenmengsels kan je makkelijk zelf samenstellen. De meeste van die kruiden zijn immers in elke keuken van ‘de zichzelf-respecterende-hobbykok’ al aanwezig. Zo bestaan provençaalse kruiden uit: tijm – marjolein – basilicum – rozemarijn – venkel – laurier – oregano – venkel. Ras-el-hanout is dan weer samengesteld uit: koriander – komijn – kurkuma – gember – nootmuskaat.  Een kruidentuiltje (ofte bouquet garni) bestaat uit (verse kruiden) tijm, laurier, en peterselie.
    wEETje: In het kookboek ‘Love cooking’ van Stephanie Coorevits vond ik een recept voor een meer uitgebreide ras-el-hanout. Ik heb het onderaan dit bericht toegevoegd. Uit datzelfde kookboek leerde ik ook, dat we spreken over ‘kruiden’, als het gaat over verse kruiden. Als het gaat over gedroogde kruiden, spreken we technisch gezien over ‘specerijen’. Goed om weten. Al merk ik dat ze makkelijk door elkaar worden gebruikt, deze termen. (En nu houd ik een grote spiegel voor ;-). )
  5. Met een basisset van degelijke keukenmessen kom je ook al een heel eind verder. Een ananas smaakt dus net zo goed, als deze op een gewone manier met een gewoon koks- of broodmes in stukken wordt verdeeld -> niet nodig om zo’n speciale ananassnijder te kopen. Idem dito voor de speciale appelsnijder waarbij de appel in netjes evenredige stukken wordt verdeeld.  Overbodige luxe vind ik dat! Ik vind het zelfs leuk, wanneer ik een appel in stukken snijd voor een fruitsalade, om dit op verschillende manieren te doen: in dunne- en dikkere schijfjes, in blokjes of zelfs al eens geraspt. En dit alles met een degelijk keukenmesje.
    basisset keukenmessen
    basisset keukenmessen

     

  6. Wat je in een vijzel met stamper (*) fijnmaakt, kan je met wat creativiteit en inventiviteit eveneens met één van die speciale messen. Zo maakte ik onlangs (voor granola) noten fijn met een simpel maar goed broodmes. Wanneer je een blender of smoothiemaker hebt, die krachtig genoeg is, gooi je dit gewoon even in je blender, waardoor fijnmalen kinderspel wordt.
    Tip: Heb je nog geen blender, en overweeg je er één aan te kopen? Denk dan na, over wat je er zoal mee wil doen. Dit kan met name je keuze beïnvloeden. Het verschil zit ‘m veelal in de motor (krachtigheid), de messen en de beker. Deze laatste kan vervaardigd zijn uit glas (= duurder) of plastiek (= goedkoper). Bevraag je in de winkel van jouw keuze.
  7. Ben je nog op zoek naar een rasp? Dan kan je best meteen een model kopen, met grove- en fijne rasp, om bijvoorbeeld kaas te raspen, of voor chocolade stukjes, en een komkommer snijder erbij. Zo’n drie-in-één-rasp in plaats van drie aparte. Nòg leuker is zo’n model, waar meteen een opvangbakje bij zit.
    3-in-1 rasp
    3-in-1 rasp

     

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ken jij nog andere slimme oplossingen voor in de keuken? Of welke keukengadgets vind jij overbodig?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

EXTRA ~ EXTRA ~ EXTRA ~ EXTRA ~ EXTRA

Recept: ras-el-hanout
BRON: Love cooking – gezondig koken met Stephanie Coorevits (Stichting Kunstboek)

Ingrediënten voor Stephies ras-el-hanout (pag. 49)

  • 1 EL korianderzaad
  • 1 + 1/2 EL komijn
  • 2 kruidnagels
  • 1 kardemompeul (opengebroken en zaadjes eruit)
  • 1 + 1/2 EL kaneel
  • 1 EL gemberpoeder
  • 1 EL piment
  • 4 saffraandraadjes
  • 2 gedroogde rozenblaadjes
  • 1 EL kurkuma
  • 1 EL paprikapoeder
  • een snuifje muskaatnoot
  • enkele geplette zwarte peperkorrels
  • 1/2 tl grof zout

Bereiding

Rooster het korianderzaad, de komijn, de kruidnagels en de kardemom in een droge pan. Doe de geroosterde kruiden in de vijzel (*), voeg alle andere specerijen toe en plet met de vijzelstamper (*) tot een poeder.
Wat nu te doen met de ras-el-hanout?
Wel je kunt die gebruiken om je stoofschotels met lam te kruiden. Of je strooit het rijkelijk over je zelfgemaakte hummus (zie p. 131). Je kunt het mengen met olijfolie en gebruiken als marinade voor allerhande soorten vlees. Of je kunt eens een alternatief voor borrelnootjes op tafel toveren en een popcornhapje maken (recept p. 49).

Boek: Love cooking - Stephanie Coorevits
Boek: Love cooking – Stephanie Coorevits
Advertenties

2 gedachten over “De 7 slimste keukenoplossingen + recept

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.