Wonen en méér

De kerstplanner: deel 3 van 7

Ik houd ontzettend veel van tradities. De traditie rond Kerst heeft voor mij nog nèt dat streepje voor. Het gezellig samenzijn met m’n omgeving, een fijne tijd rond gezellig tafelen, dito gesprekken, verwennerijen en vooral: genieten.

Met een kerstplanner bereid ik die tijd graag zo goed mogelijk voor. Dit heb ik uitgewerkt in 7 stappen. De vorige delen zet ik hier nog even op een rijtje:

Deel I -> werd gepost op 10 november 2015
Deel II -> is verschenen op 25 november 2015

DEEL III: 3 weken van tevoren (rond 4 december)

Kerst anno 2014
Kerst anno 2014
 • Kerstboom Koop deze nu aan (of laat deze bezorgen), als je voor een echte kerstboom kiest. Geniet vervolgens van de vreugde bij het opstellen ervan. Laat (klein)kinderen meehelpen bij het versieren. Zoals de traditie het voorschrijft, zet ik de kerstboom gewoonlijk nà Sinterklaas, dus na 6 december. Ik laat deze dan staan tot Driekoningen, dus tot 6 januari.
 • Versieringen met natuurlijke materialen Maak nu je kerstkrans, en kerststukjes met natuurlijke materialen, die je makkelijk vindt bij tuincentra.
 • Menu’s Stel je kerstmenu samen. Alsook je boodschappenlijstje met de benodigde ingrediënten. Overweeg voor de hoofdschotel iets dat je 1 dag op voorhand kan bereiden. Houd rekening met: aperiefhapjes, apérodrankjes, voorgerecht, hoofdschotel en bijpassende dranken, nagerecht met koffie/thee.
 • Menukaarten/Naamkaarten Schrijf nu ook de menukaarten en eventueel de naamkaartjes voor op tafel. Wees creatief, gebruik bijvoorbeeld verschillende lettertypes, werk uit op de P.C. of schrijf uit in kalligrafie.
 • Sfeer door muziek Een geslaagd feest staat of valt, ondermeer, met zorgvuldig uitgekozen muziek. Leg kerst CD’s, maar ook kerstfilms (voor de (klein)kinderen) klaar. Of huur deze bij de plaatselijke bibliotheek.
  Tip: Filmmuziek doet het ook altijd erg goed, op zulke feestdagen.
 • Kerstkaarten posten Post vanaf nu je Kerstkaarten. Zo krijgen de geadresseerden deze zeker op tijd toegestuurd.
 • Outfit Kijk je feestelijke outfit na (schoenen, kleding). Breng eventueel naar de stomerij/schoenmaker.

DEEL IV van de kerstplanner -> verschijnt rond 11 december

 

Advertenties

2 gedachten over “De kerstplanner: deel 3 van 7

 1. Ik wacht nog even tot na Sinterklaas, maar de kerstcd (klassiekers gezongen door bekende jazzmuzikanten) en kerstkaartjes liggen al klaar!
  Het kerstmenu opstellen is mijn favoriete bezigheid. Ook al is dat maar voor ons tweetjes, toch besteed ik er altijd veel zorg en liefde aan.

  Like

  1. Ik heb ook gewacht tot na Sint voor de Kerstboom hoor (de foto was er dan ook ééntje van vorig jaar). Intussen nadert Kerst met rasse schreden. En ja: liefde en zorg, dat zijn toch wel de voornaamste ingrediënten bij elke maaltijd hé. 😉

   Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.