Creaties

Uit oma’s pan: blinde vinken met tijmworteltjes

[Hoe een doordeweeks recept toch bijzonder kan zijn]

Een eerste receptje ‘Uit oma’s pan’ vond je eerder hier. Deze keer zijn de blinde vinken aan de beurt. Omdat niemand dit beter kan klaarmaken dan oma (mijn mama). Het is zo één van die gerechtjes, dat me gelukkig stemt, en mij en m’n omgeving telkens zo smaakt. Of: hoe een doordeweeks recept eenvoudigweg bijzonder kan zijn

blinde vinken, tijmworteltjes en gekookte aardappelen
blinde vinken, tijmworteltjes en gekookte aardappelen

Blinde vinken – oma’s recept

  1. Verhit olijfolie – van een goede soort –  in een steelpan.
  2. Leg hierop de blinde vinken, schroei langs alle kanten dicht.
  3. Kruid aan met peper – zout – tijm.
  4. Voeg hieraan versnipperde ui toe (ik gebruik gewoonlijk rode ui, die is lichter verteerbaar). Stoof deze glazig.
  5. Voeg tevens laurierblaadjes toe.
  6. Leng aan met een bodempje water. Dek af met een deksel en laat langzaam samen verder pruttelen op een zacht vuur.
  7. Controleer regelmatig dat het niet droogkookt. Voeg zo nodig nog een beetje water toe.
  8. Reken zo’n 20 minuten tot de blinde vinken gaar zijn.
  9. Lekker met gekookte aardappelen en tijmworteltjes.

Tijmworteltjes – hoe ik deze klaarmaak

~Weetje: tijm is één van die kruiden, goed voor de keel ~

  1. Rasp de wortelen.
  2. Snijd ze 2 keer overlangs, en daarna schuin in fijne stukken.
  3. Verhit olijfolie in een kookpot.
  4. Stoof hierin een versnipperde (rode) ui glazig. Laat niet bruin worden.
  5. Voeg hieraan de wortelen toe, met een bodempje water.
  6. Kruid met peper – zout – een snuifje muskaatnoot – tijm – peterselie, en voeg zoetstof toe (rietsuiker/stevia/…)
  7. Laat sudderen op een zacht vuur.
  8. Schep af en toe om, tot de tijmworteltjes gaar-, maar niet doorkookt zijn. Zorg voor nog wat knapperigheid.
  9. Vul de helft van je bord met de wortelen, 1/4 met aardappelen en 1/4 met vlees. Een gezonde verhouding!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Heb jij ook van die onvergetelijke gerechtjes, die door de vorige generatie(s) werd(en) doorgegeven?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

2 gedachten over “Uit oma’s pan: blinde vinken met tijmworteltjes

    1. Ja m’n nostalgische zieltje, ik kan het maar moeilijk verbergen. En kruiden zijn iets dat ik graag en gul gebruik in de keuken. Ik merk dat ik daarin niet alleen ben :-).

      Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.