Fragmenten·Wonen en méér

Nog een groent-je? (+ tips)

[3 Argumenten waarom ik liever zelf groenten aankoop]

Geregeld zie ik via andere blogs een bericht verschijnen rond maaltijdabonnementen (Hello Fresh/Smartmat…). De formule schijnt erg eenvoudig. Men bestelt- en betaalt een bepaalde maaltijdbox, naar eigen voorkeur en volgens het aantal gezinsleden, kiest een dag van levering uit, en krijgt vervolgens het gekozen pakket toegestuurd. In die maaltijdbox zitten dan de ingrediënten voor een complete maaltijd, mèt recepten, voor elke dag van de week. Toch geraak ik hiervan niet overtuigd. Waarom dan niet? Dat licht ik hierna graag toe.

Hello Fresh cadeaukaart
Voorbeeld: ‘Hello Fresh’ cadeaukaart

Eerste argument: eigen keuze

Eerst en vooral, om mogelijke misverstanden te vermijden, vind ik het zeker een goede zaak om onze eigen boeren te steunen (zie hierrond dit bericht rond de Fermetisten). Maar ik kies nog altijd graag zèlf, welke ingrediënten ik onderling wil combineren. Smaken zijn immers ook zo persoonlijk. Vaak heb ik ook nog restjes over van de week tevoren, die ik dan verder verwerk in een nieuw gerecht (think eco). Ik voel me altijd zo schuldig, als ik dan toch eens voedsel moet weggooien met name. Met zo’n maaltijd- of groentenabonnement vrees ik dat er nogal wat overschotten zullen zijn hier op onze Regenboog (wij zijn dan ook geen kroostrijk gezin 😉 ). Ik denk niet, dat dat de bedoeling is achter zulke initiatieven. Zou overigens ook zonde zijn.

Tweede argument: ik lever op mijn manier een bijdrage tot het milieu

En ja, zeer zeker wil ik m’n steentje bijdragen tot het milieu. Ik doe dat, door zoveel mogelijk groenten van het seizoen te kopen. Ook beperk ik me tot het kopen van groenten, die eerst le tour du monde hebben afgelegd, alvorens ze in ons bord belanden. Mij zal je dus niet zo gauw prinsessenbonen uit Kenia zien klaarmaken. Liever wacht ik af, tot deze lekkere boontjes uit eigen land of uit het naburige Nederland verkrijgbaar zijn.

belgische aardbeien (zomer), niet te versmaden

Idem dito voor aardbeien. Ik zou er, en neem dit maar heel letterlijk, e-l-k-e dag kunnen eten. Toch zal je me enkel belgische aardbeien zien kopen (de gekendste zijn die van Hoogstraten en Melsele). Ook hier weer omwille van die ecologische voetafdruk. Ikzelf ben ook afkomstig uit de witloofstreek, en laat dat nu één van die groenten zijn, die ik eveneens graag lust. Witloof als rauwe groente met stukjes appel en rozijntjes in een lichte (maaltijd)salade, gestoofd en gecarameliseerd witloof of in een heerlijke ovenschotel zoals in ‘witloofrolletjes met hesp & kaassaus’.

Zo volg ik dus het hele jaar door een beetje dit principe (hier bestaan ook handige groentekalenders rond). Anderzijds houd ook ik uiteraard van veel afwisseling. Zo koop ik – als het ècht niet anders kan – ook fruit dat hier bij ons niet kan gekweekt worden. Dit geldt ondermeer voor bananen en kiwi’s en zoals nu, de Sintperiode met heerlijke mandarijntjes. Onze druiven uit Hoeilaart of appels en peren uit Haspengouw zijn dan weer niet te versmaden.

Bij uitzondering, zijn er ook enkele groenten die ik als diepvriesgroenten aankoop: spinazie en doperwtjes bijvoorbeeld. Omdat de porties op die manier beter af te meten zijn. Of voor de afdeling fruit in diepvriesporties: een heerlijke bosvruchtenmengeling. Deze laatste – weet ik intussen – hebben ze ook bij de naburige bio winkel. Best wel handig voor wie graag smoothies maakt.

Een bijkomende reden, waarom ik liever zelf m’n groenten aankoop, geef ik jou hierna nog.

Derde argument: markt

Tijdens herfst- en wintermaanden is dit natuurlijk niet zo evident. Maar door de band is de wekelijkse markt zo’n plaats, waar ik anders ontzettend graag vertoef. Zeker als er van die grappige, immer goedgeluimde marktkramers tussen staan, die je al van mijlenver hun koopwaar hoort bejubelen. Love it! Dat hòòrt gewoon bij zo’n markt en stoort me in het geheel niet. Let er maar eens op, hoeveel volk zo’n marktkraam aantrekt. Ik geniet er werkelijk van, om in zo’n gezellige mensenzee te vertoeven, rond te kijken, te kopen, en met een fier hart en een boodschappenmand gevuld met marktwaren, terug huiswaarts te keren. Ik verheug me dan al op voorhand, welk plezier ik straks zal beleven, aan de bereiding met al die verse marktwaren.

Dus: ik, een ‘groentje’ in bewuste keuzes? Ik dacht het niet.

verse bloemkool en bio kerstomaatjes, voor een lekkere ovenschotel

Nawoord: voor of tegen bio voeding?

Bij de keuzes die worden gemaakt, kan het geen kwaad, om eens vaker stil te staan bij volgende vragen:

 • Waar komt ons voedsel vandaan? (= ecologische voetafdruk)
 • Hoe wordt het geteeld (groenten/fruit/zaden & bessen), gekweekt (dieren), geoogst, ontgonnen? (= gezondheid)
 • Krijgt de landbouwer, visser, krijgen ambachtslui een eerlijke prijs voor hun noeste arbeid? (= eerlijke handel)

Immers, het éne geeft het andere de hand. Wachten tot steeds meer consumenten bio gaan kopen, zal de prijs niet drukken. Wel omgekeerd: als we steeds talrijker worden om bewust- en gezonde voeding aan te kopen, zal bio voeding ook interessanter worden. Bedenk ook, dat een gezonde voeding bijdraagt tot een gezond lichaam èn een gezonde, ontspannen geest. Dat betekent dan weer een bezoek minder aan de dokter of een pilletje minder voor – bijvoorbeeld – maag- en darmklachten, soorten hoofdpijnen en dies meer. Het begint bij jezelf, die innerlijke kracht om er iets aan te willen veranderen!

Tijdens een recent weerpraatje, hoorde ik ook de weerman Frank deboosere bovendien bevestigen, dat het niet goed gesteld is met onze aarde. Ziedaar nog een bijkomend argument, om er iets aan (beginnen) te doen.

Extra w-EET-jes:

 1. Het aanbod aan verse maaltijden blijft niet uit. Zo ontdekte ik nog maar pas, nadat dit bericht volledig geschreven was, dat er ook eetboetieks bestaan. Men kan er menu’s afhalen, dagvers gemaakt en meteen vacuüm getrokken. Alles erop en eraan, inclusief een klont boter en kruiden. Een voorbeeld van zo’n eetboetiek vind je hier. Interessant, voor wie het al eens aan tijd ontbreekt.
 2. Een tweede ontdekking is de site van ‘qarfa’, die naast verse afhaalmenu’s, ook interessante kookworkshops aanbieden . Ze hebben zelfs hun aanbod voor de feestdagen reeds bekend. Schrijf je via hun website in voor hun nieuwsbrief, en je krijgt dit aanbod automatisch toegestuurd. De kookworkshops lijken me echt wel wat. Thema’s onder andere: ‘Vergeten groenten’; ‘Mediterranea’; ‘EVA gaat Italiaans’; ‘Belgisch bitter’.
 3. Een derde tip is de tip rond de Open Velddagen. Die vinden plaats onder meer in deze zelfplukboerderij: ‘Erwtjes en knollen’ te Zandbergen bij Geraardsbergen. Tijdens deze Open Velddagen krijgen bezoekers een unieke rondleiding (onder andere vandaag, zondag 29/11/2015) op hun kweekterreinen. Er worden kruiden en groenten geoogst met de nadruk op kleinschaligheid en respect voor de natuur. Allen daarheen. Meer info via deze link: erwtjesenknollen.be.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Hoe en waar koop jij je groenten (en fruit) zoal aan? En kies je dan resoluut voor bio of niet? Wat bepaalt jouw keuze hierin? En volg jij zo’n groenten-/fruit- en/of maaltijdabonnement?

Argumenten voor of tegen, je kan het hier allemaal kwijt

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

 

2 gedachten over “Nog een groent-je? (+ tips)

 1. Ik koop zo’n beetje overal groenten, bij voorkeur lokaal en bio. We hebben ook een moestuin, dus in de zomer eten we bijna uitsluitend groentjes uit eigen tuin.

  Vroeger hadden we een groenten- en fruitpakket bij De Wassende Maan, een bioboerderij, en daar was ik ook supertevreden van!

  Like

  1. Lijkt me heerlijk, zo groentjes uit eigen moestuin. Zo weet je meteen ook wat ermee gebeurt, voor het op je bord belandt. En een leuke tip erbij, dank je wel 🙂 .

   Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.