[Dit zelfgemaakte ontbijt zorgt voor een gezonde start van je dag]
granola, home-made
Het heeft eventjes geduurd, voor ik ermee van start ging. Omdat ik nog niet alle ingrediënten in huis had, of omdat ik er niet de tijd toe vond, of eenvoudigweg omdat het nog niet het geschikte moment was, om granola te maken. Nu dus wel, na een avondje stappen met vriendinnen waarbij er gezellig werd gekeuveld over ondermeer gezonde eet- en leefgewoonten. Inspiratie en motivatie!
Na verschillende recepten naast elkaar te hebben gelegd, werd het me stilaan duidelijk, hoe granola precies werd gemaakt. Vooral wat de verhoudingen tussen de verschillende ingrediënten betreft. De opgesomde ingrediënten vind je bij bio-winkels, maar ook steeds vaker bij supermarkten, die hierop aardig beginnen in te spelen. Ik liet me daarbij ook inspireren door Kelly van ‘Ma vie en vert’, die intussen verschillende granola recepten op haar blog heeft staan.
granola: de basis
300 gr havervlokken
granola: de aanvulling
Voor de aanvulling, èn de afwerking gebruik ik dezelfde hoeveelheid als voor de basis. Dus voor 300 gr havervlokken betekent dit:
100 gr ongezouten noten (cashew-/hazel-/wal-/amandelnoten…)
100 gr zaden en/of pitten (lijnzaad/chiazaad/pompoenpitten/zonnebloempitten…)
100 gr gedroogde vruchten (blauwe bessen/goji bessen/vijgen/dadels/abrikozen…)
granola: aanvulling basis
Daarnaast is er ook nog nodig:
vetstof: kokosolie of pindaolie – 3 EL
natuurlijke zoetmakers: ahornsiroop/agavesiroop/vloeibare honing – 6 EL of rietsuiker/kokosbloesemsuiker
een weinig zeezout
speculaaskruiden/kaneel/cacaopoeder
granola: aan de slag
Laat de vetstof smelten in een kookpot, samen met de natuurlijke zoetstof.
Voeg daarna de havervlokken toe, roer even door tot deze beginnen kleuren.
Voeg vervolgens de kruiden en de droge ingrediënten, behalve de gedroogde vruchten, toe.
Roer voortdurend om, op een zacht vuur.
Haal van het vuur en laat afkoelen.
Voor de afwerking: voeg de gedroogde vruchten (eventueel fijner gemaakt) eraan toe. Vermeng goed.
Bewaar in een afgesloten recipiënt.
Heerlijk met (griekse) yoghurt, kefir, melk, soja-, kokos- of amandelmelk, geprakte banaan of ander vers fruit…
De geur die wordt verspreid, als je deze granola bereidt, is ècht héérlijk. Je zou van minder trek krijgen.
Extra tip: Granola kan ook in de oven op de bakplaat worden gemaakt, in de vorm van gezonde granola repen als tussendoortje. Een lekker recept daarover vond ik hier.
ongezouten noten, fijngemaakt
granola met bio yoghurt, heerlijk!
Dit delen:
Vind ik leuk:
LikeLaden...
Dit delen:
Vind ik leuk:
LikeLaden...
4 gedachten over “Mijn eerste granola”
Hier ook al lang van plan om eens granola te maken maar daar nog niet toe gekomen. Dat kan niet slecht zijn, he, als ik zo de ingrediënten bekijk. Alleen de goji bessen zou ik weglaten, onlangs voor het eerst geproefd en ik ben geen fan :-).
Hier ook al lang van plan om eens granola te maken maar daar nog niet toe gekomen. Dat kan niet slecht zijn, he, als ik zo de ingrediënten bekijk. Alleen de goji bessen zou ik weglaten, onlangs voor het eerst geproefd en ik ben geen fan :-).
LikeLike
Zeker eens doen, loont beslist de moeite 😉 . Je hebt de keuze welke vruchten je erbij doet, dat is net het leuke eraan, met zovele mogelijkheden.
LikeLike
Mmm, ik ben een een grote granolafan! Goeie tip om het in een pan/kookpot te maken in plaats van in de oven, dat heb ik nog nooit gedaan…
LikeLike
Ja lekker hé, ik ben nu ook fan. En erg handig om zo’n hoeveelheid in één keer te maken, ruim genoeg voor een hele week lekker ontbijten.
LikeLike