Fragmenten

Sint Maarten bakt koekjes

[Welke herinnering deze dieporanje luchten bij mij oproepen]

mooie luchten in de herfst
mooie luchten in de herfst

Sinterklaas

In de streek waar ik vandaan kom, kennen de kinderen enkel Sinterklaas. De Goed Heilig Man, met mijter en gouden staf, zilvergrijze baard en mooi licht gebekt haar. Jawel, het kind in mij is af en toe nog wakker. De feestdag van Sinterklaas valt elk jaar op 6 december. Hij draagt een mooie pij en heeft een knecht, Zwarte Piet, die op zijn beurt hulpknechten, andere Zwarte Pieten, heeft.

Sint Maarten

Anders is het, wanneer men naar sommige andere provincies of streken trekt. En dan nog. In sommige dorpen of steden, ook al maken die deel uit van eenzelfde provincie, is er enkel sprake van Sint Maarten. Die zit er dan wel precies hetzelfde uit als Sinterklaas. Echter, zijn feestdag valt op 11 november, dus samen met Wapenstilstand.

Terugreis in de tijd

Ik reis nu in gedachte heel even terug in de tijd, toen m’n dochter nog kind en ‘Sintgezind’ was. Aangezien ik van Brabant naar Oost-Vlaanderen ben verhuisd, werd ik automatisch ingewijd in die traditie van Sint Maarten in plaats van Sinterklaas (althans toch daar, in het dorp waar ik toen woonde want intussen ben ik verhuisd naar een Sinterklaas-plaatsje). Rond die periode zag je dan ook vaak van die feloranje luchten. Mooie luchten hebben me altijd al gefascineerd, maar in de herfst toch nog nèt dat tikkeltje meer. Erg mooi vind ik de uitleg die daaraan werd/wordt gegeven.

Koekjes bakken

Aan de brave kindertjes werd er toen (en allicht ook nu nog) verteld dat Sint Maarten koekjes aan het bakken was. Het dieporanje daarboven in de lucht was dan afkomstig van z’n bakoven. Ik heb dit altijd zo’n schone gedachte gevonden, dat ik – telkens ik zulke luchten opnieuw mag aanschouwen – met een warm gevoel daarop terugblik. Als ouder was ik dan vaak méér opgewonden, heel nieuwsgierig ook hoe dochterlief zou reageren op de pakjes die de Sint had meegebracht.

Ik hoop dan ook in m’n diepste binnenste, dat er nog vaak en aan héél véél kinderen op deze manier zal worden verteld over Sint Maarten die koekjes bakt.

Men zegge het dus voort 😉 !

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Bakt jullie Sint graag koekjes? En welk bakboek raadpleegt hij daarbij? Tips zijn altijd welkom via jullie reacties.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

5 gedachten over “Sint Maarten bakt koekjes

 1. Dat wist ik helemaal niet, dat dat wordt gezegd. Ook ik ben een fan van mooie luchten. Ik hou ook van weidse landschappen, dan komt de lucht beter tot zijn recht.

  Like

  1. Voor ik verhuisd was, wist ik dit ook niet maar ’t is wel een mooie gedachte zo. Fijn hier te mogen lezen dat je ook zo van die luchten geniet 🙂 .

   Like

 2. Mijn mama zei dat vroeger ook! Maar dan de Sinterklaasversie 😉 dus denk niet dat het iets te maken heeft met de keuze tussen Sint-Maarten of Sinterklaas… Eerder ‘familiegebonden’, zeker?

  Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.