Wonen en méér

De kerstplanner: deel 1 van 7

[Zonder stress op weg naar Kerst, met deze kerstplanner (deel I)]

Het duurt nu nog wel even, voor Kerst er is (I know), en zeker met deze uitzonderlijk zachte temperaturen voor de tijd van het jaar, zal Kerst nog niet meteen in ieders gedachte zitten. En toch, nu ik opmerk dat de tuincentra zich reeds opmaken voor the most wonderful time of the year, begint het bij mij toch ook al een beetje te kriebelen. Ik hou dan ook zo van tradities.

In gedachte overloop ik dan telkens dezelfde vragen. Wat komt er op het menu met Kerstavond? Met Kerstdag zelf? Welk cadeau kopen voor wie? Is er nog voldoende voorraad in huis? Misschien al eens op voorhand nieuwe gerechten uitproberen? Zijn er gerechten bij, die men kan invriezen? Oh juist ja, kerstkaartjes schrijven, mag zeker niet worden vergeten. Welke feestelijke outfit trek ik aan? En zo meer.

Best wel stresserend, behalve…

Behalve als je het voor jezelf iets makkelijker maakt, en een goede- en vooral haalbare kerstplanning opstelt. Begin daarmee zo’n 6 weken op voorhand (dus zo ongeveer nu). Dan loopt alles smoothly. Ik help jou daarbij graag verder op weg, en laat je in mijn kerstplanning (mee)kijken. Laat je vooral niet overdonderen door al die stappen, en haal eruit wat voor jou bruikbaar is. Je zal zien: het helpt! Je zal de komende weken ook merken dat – naarmate de kerstplanning vordert – het to do lijstje steeds korter wordt.

Maar laten we vooral beginnen bij het begin.

DEEL I: 6 weken van tevoren (rond 10 november)

 • Cadeaus Maak een lijstje op voor kerstcadeaus.  Begin alvast met (on-line) cadeaus te kopen. Laat die ook meteen inpakken.
  Tip: Zo’n lijstje kan je tijdens het jaar ook beginnen opstellen. Zelfs de cadeau’s kan je eventueel tijdens het jaar al beginnen aankopen her en der, volgens je inspiratie van dat moment. Spaart jou heel wat tijd uit tijdens die drukke periode!
 • Inpakken cadeaus. Pak je liever zelf de cadeautjes feestelijk in? Haal dan nu voldoende inpakpapier, verpakkingslint, (decoratieve) kleefband (zoals washi tape), cadeaulabels, zelfklevende etiketten, eventueel goud- & zilverkleurige stift, in huis.
  Tip: Overweeg, indien je met velen bent, om bijvoorbeeld te verloten wie er een cadeau voor wie zal kopen. Spreek ook een maximum bedrag per cadeau af, waar ieder zich aan houdt. Houd daarbij zeker ook rekening met je eigen budget. Bedenk, dat niet de grootte/waarde van belang is, wel het gebaar en de oprechtheid waarmee je iets schenkt.
 • Voorraad  Kijk de voorraad na van: aluminiumfolie, huishoudfolie, huishoudpapier, diepvrieszakken, diepvriesdozen, diepvriesetiketten, stift om op diepvrieszakken/-dozen te noteren, afwasprodukt, vaatwasmiddel,  servetten, cocktailprikkers.
 • Tafelaankleding Doe het tafellinnen en de tafelservetten in de was. Strijk al een eerste keer. Berg netjes terug op.
 • Tafeldecoratie Kijk na, of je daartoe alle benodigde materialen (kaarsen, navulbare aansteker of lucifers,  decoratiestukjes, kaarsenringen, menukaartjes, naamkaartjes…) hebt. Het mooiste is, de decoratie af te stemmen op de kleur van het tafellinnen.
 • Houd je een fondue avond? Kijk dan alvast na, of het fonduestel nog goed functioneert.
 • Huisraad Kijk na of je voldoende opdienschotels, kookpotten en -pannen,  bestek, tafelservies, glazen (wijn- en waterglazen) hebt. Voorzie ook voldoende zitplaatsen voor het aantal personen dat je wil uitnodigen.
 • Kid’s corner Voorzie, als er bij de genodigden ook jonge kinderen zijn, een leuk speelhoekje voor de kids (tafeltje + kinderstoelen/kleurpotloden/-stiften/spelletjes…). Loop hiervoor de Kringwinkel eens binnen, mogelijk vind je daar nog wel één en ander.
 • Lap de ramen nog een laatste keer schoon. Kies een dag uit, dat het weer dit toelaat (want straks zal het – misschien – beginnen vriezen).
 • Ontdooi nu je diepvriezer (of het vriesvak van de koelkast) want straks wordt dit weer aangevuld met voorraad voor het Kerstmenu.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Dit was alvast het eerste deel, om je Kerst goed te kunnen organiseren. Viel best mee, toch? 🙂

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

DEEL II van de kerstplanner -> verschijnt rond 25 november

kaarsen, onmisbaar met Kerst
kaarsen, onmisbaar met Kerst

 

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.