Welzijn

Rondje gezond-je

[Hoe ik zelf een mini anti-rook campagne voer]

Wat koop jij voor 10 Euro?
Wat koop jij voor 10 Euro?

Keuzes maken

Onlangs ging ik nog eens naar – wat wij noemen – ’t Winkeltje, de kleine supermarkt op de hoek van onze straat. Dat doen we enkel, als het snel moet gaan, of als er tòch nog iets vergeten is tijdens de wekelijkse boodschappen. Anderzijds, winkelen in de buurtsuper is bouwen aan een superbuurt. Maar door de band is ’t altijd duurder bij zo’n kleine supermarkt. Nu ja, duur, dat is allemaal relatief natuurlijk. Want: wat koopt iemand voor hoeveel?

Keuze A: ongezond voor 10 Euro

Die bedenking maakte ik toch ook even, toen ik aan de kassa kwam. Twee jongedames, ik schat hun leeftijd op 20 jaar, vóór mij in de rij. De éne kocht snoepgoed, een pakje sigaretten, en een briquet. Nog even de vraag: “Hoeveel kost dat? Ik heb nog 9 Euro”.  Toen bleek dat het iets meer dan 10 Euro zou gaan kosten, veranderde ze nog snel het snoepgoed voor een kleinere verpakking van datzelfde goedje.

Keuze B: gezond voor 10 Euro

scampi's diabolique
scampi’s diabolique

Toen was het mijn beurt: 2 appelen & 2 kiwi’s  – kerstomaatjes (voor bij de scampi’s) – fruityoghurt – 2 flessen melk – champignons. Prijskaartje voor dit alles? Juist ja, eveneens om en bij de 10 Euro. En dan maak ik mij de bedenking: zo zonde!

Zonde, om zo onge-zond(e) te leven

Zonde: zo jong en al aan het roken.
Zonde: dat ze hun (misschien zuurverdiende) centen op deze manier uitgeven.
Zonde: dat sommige jonge mensen met hun gezondheid spelen.
Zonde: dat ze niet iets gezonders ondernemen (fietsen, wandelen, fruitsla eten, wokschotel klaarmaken).

Sensibilisering via scholen?

Maar zoals dat met vele dingen is, kan ik – als enkelvoudig individu – hier niet veel aan veranderen. Miscchien moeten scholen eens wat meer sensibiliseringscampagnes voeren, of initiatieven om dit te bewerkstelligen. Door -bijvoorbeeld- een bezoek te brengen aan Körperwelten*, de anatomietentoonstelling met focus op het gezondheidsaspect. Er wordt onder andere getoond hoe een long van een roker (lees: gitzwart) en niet-roker (lees: normale kleur) eruit ziet.

(*) Deze tentoonstelling loopt nog tot november 2015.

Niet roken: begin bij jezelf

Ach, ik heb het dan toch maar kunnen uiten, en mijn eigen (kiezel)steentje langs deze weg kunnen bijdragen, voor één of andere mini anti-rook campagne. En dan voel ik mij toch ook al een beter mens. Terwijl ik dit stukje schreef, kon m’n lekkere bio-havermout alvast rustig afkoelen, want daar had ik toch zò’n zin in. En daarbij ook nog een lekkere groene smoothie, gemaakt in de blender met druiven die we nog hadden, en de kiwi en appel die ik had meegebracht. Natuurlijk heb ik ook m’n eigen guilty little pleasures, maar roken? Neen, dat nooit.

Onze gezondheid hebben we voor een groot deel zelf in de hand.

smoothiegroen
versge(s)maakte smoothie

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.